“Hiç Su İçmiyorum!”

ÇOK SUSUZ KALIRSAM NE OLUR?

Kişisel sitesinde “365 Fitness Food Motivator” projesini oluşturan ve Thermos markasının sözcüsü olan Dani Stevens, zihin bulanıklığından elektrolit dengesizliğine kadar birçok sıkıntı yaşayabileceğinizi söylüyor. Uzun vadede yetersiz sıvı tüketimi idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı ve kalp problemlerine neden olabiliyor. Kısacası, fazla susuz kalmak hiç iyi bir şey değil.

GÜNDE MUTLAKA SEKİZ BARDAK SU İÇMEM Mİ GEREKİYOR?

Aslında tam olarak değil. Australian and New Zealand Journal of Public Health’deki bir araştırma, sekiz bardak kuralının herkes için geçerli olmadığını ortaya koyuyor. Çalışmanın yazarı Spero Tsindos, “Çay ve kahve gibi içecekler de -kafein içeriyor olmalarını bir kenara bırakırsak- sıvı ihtiyacını bir ölçüde karşılıyor” diyor. Su ihtiyacınız vücut ağırlığınıza, hava sıcaklığına, hormonlarına ve ne kadar hareket ettiğine göre de değişiklik gösteriyor. Beslenme uzmanlarının önerisi genellikle her gün 1,5-2 litre ya da vücut ağırlığının her bir kilosu için 35-45 ml su içmeniz yönünde.

EGZERSİZ YAPTIĞIMDA NE ZAMAN SU İÇMELİYİM? ÖNCESİNDE Mİ, SONRASINDA MI YOKSA EGZERSİZ SIRASINDA MI?

Stevens, egzersize su ihtiyacını gidermeden başlarsanız kas krampları yaşayabileceğini söylüyor. Egzersiz Fizyoloğu Stacy Sims ise, “45 dakika ya da daha az egzersiz yapacaksanız, hem öncesinde hem de sonrasında su içmeniz önemli. Eğer öncesinde yeterince su içtiyseniz, egzersiz sırasında içmeniz gerekmiyor” diyor. Daha uzun süreli egzersizlerde suyu bir anda içmek yerine yudum yudum için, yoksa fazla su içerek risk yaratırsınız. (Koşu gibi kardiyo egzersizlerinde mide bulantısı yaşayabilirsiniz.)

 

BENZER YAZILAR