HİNDİSTAN CEVİZİ İLE GÜZELLEŞ!

hindistan-cevizi

Sağlık ve Beslenmedeki Rolü

Kozmetik alanında fırtınalar estiren bu muazzam yağ kanımıza karıştığında nasıl faydalar sağlar, bir düşün. Mezura Kliniği’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Betül Karakuş, “Hindistan cevizi, sağlık için faydalı olan orta zincirli yağ asitlerinden zengin. Bunlar sindirilmeden ince bağırsaktan direkt emilerek karaciğere gidiyor ve orada epilepsi ve Alzheimer gibi beyin hasarları üzerinde iyileştirici etkisi olan keton cisimlerine dönüşüyor” diyor ve ekliyor; “Ayrıca Hindistan cevizinde bulunan doymuş yağlar, HDL (iyi huylu) kolesterolünü yükseltirken LDL (kötü huylu) kolesterolün de azalmasına yardımcı oluyor.” Buraya kadar her şey harika. Peki bu mucizevi yağ, kilo aldırıyor mu? Karakuş onu da açıklıyor: “Hindistan cevizi yağı en zengin doymuş yağ kaynaklarından ve içerdiği yağ asitlerinin yaklaşık yüzde 90’ı doymuş yağ” diyor. Korkma,m yeni verilere göre doymuş yağların hepsi zararlı değil. Üstelik Hindistan cevizi yağı, peynir ve etten alabileceğin hayvansal kaynaklı doymuş yağları içermiyor. İçeriğindeki orta zincirli yağ asitleri vücutta farklı bir şekilde metabolize ediliyor. Ayrıca, Hindistan cevizi yağının daha fazla yağ yakmaya yardımcı olduğu da düşünülüyor. Özellikle de karın bölgesindeki yağlar üzerinde oldukça etkili olduğu biliniyor.

Mutfakta Kullanımı

Hindistan cevizi yağını yemeklerinde kullanma tarzın, tıpkı kozmetik alanında olduğu gibi tamamen senin hayal gücüne kalmış durumda. Fakat birkaç ipucu istersen, onu sıvı hâldeyken salatalarında, katı hâlde iken de tereyağı yerine kullanmanı önerebiliriz. İster tam tahıllı ekmeğine sürüp ye, ister pilav tarifine dâhil et. Kendine has aroması, yemeklere tatlı ve egzotik bir tat verecektir. Fakat şunu unutma: Düşük ısılı ortamlarda Hindistan cevizi yağı taş gibi sertleşir ve yaklaşık 24 derecede sıvılaşmaya başlar. Dolayısıyla süt, yumurta gibi soğuk ürünler kullanacaksan, Hindistan cevizi yağını eklemeden önce bunların oda sıcaklığında olduğundan emin olmalısın. Cocofina Organik Hindistan Cevizi Yağı’nı (₺350 ml; vegandukkan.com) deneyebilirsin. Fakat, yemeklerini yüksek sıcaklıkta pişiyorsan dikkat! Sağlıklı yemek pişirme uzmanı ve Go With Your Gut kitabının yazarı Robyn Youkilis, saf Hindistan cevizi yağının dumanlama noktasının 149 ilâ 204 derece olduğunu söylüyor ve düşük ısılı pişirmeler ya da hafif soteleme işlemlerinde kullanmanı öneriyor.

İlginç Kullanım Alanları

Antik bir Ayurveda tedavi şekli olan “Hindistan cevizi yağını gargara yapma” yöntemi ise diş sağlığı rutinine yeni bir soluk getiriyor. Hindistan cevizi gargarası da üreten diş beyazlatma şirketi HiSmile’ın Yöneticisi Alex Tomic, “Bu yöntem, aç karna bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını günde bir ila üç defa olmak üzere yaklaşık 20 dakika ağızda çalkalamayı içeriyor” diyor. Athlone Teknoloji Enstitüsü’nden bir araştırmaya göre Hindistan cevizi yağı, asit üreten bakterinin (diş çürüklerinin ana sebebinin) gelişmesini engelliyor.

Bir Diğer Kullanım Alanı ise Biraz Yaramaz…

BodyLogicMD’de Baş Sağlık Memuru ve The Sex Drive Solution for Women kitabının yazarı Dr. Jennifer Landa, Hindistan cevizi yağını kayganlaştırıcı olarak kullanabileceğini söylüyor. Landa, “Diğer yağların aksine tamamen doğal ve alerjisi olan insanlarda ters etki yaratabilecek herhangi bir koruyucu ya da ilave içerik içermiyor. Ayrıca, su bazlı versiyonlara göre çok daha kaygan, dolayısıyla daha uzun dayanıyor” diyor. Hindistan cevizi yağının antifungal özelliği de mantar enfeksiyonu riskine karşı seni emniyette tutmaya yardımcı olabiliyor. Fakat bu, onun herkese uygun olduğu anlamına gelmiyor. Belki partnerinin alerjisi olabilir; bunu öğrenmek için kol ya da bacak gibi daha az hassas olan bir bölgede test edebilirsiniz. Bu arada, yapılan bir araştırmada çoğu kayganlaştırıcının –hatta yağların- sperm hareketliliğini düşürdüğü ya da vajinanın pH seviyesini değiştirdiği saptanmış. Dolayısıyla hamile kalmaya çalışıyorsan kayganlaştırıcı olarak bu yağı kullanmaktan kaçınmalısın.

Hazırlayan: Sude Orhan

 

 

 

 

BENZER YAZILAR