HORMONAL DENGENİ KORUMANIN YOLLARI

Hormonlarının altüst olduğunu mu düşünüyorsun? Beslenme alışkanlıklarını yeniden gözden geçirerek hormonlarını, dolayısıyla da sağlığını dengede tutabilirsin.

İlk cevap bulman gereken sorular “hangi” ve “neden” olmalı. Hangi hormonların dengesiz ve bu neden kaynaklanıyor? Kan tahlili yaptırmak, bu soruları cevaplamak için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Fakat cildinin durumunu iki-üç ay boyunca gözlemleyerek de vücudunda neler olduğuna dair fikir sahibi olabilirsin. İşte, hormonal dengeni sağlayacak olan beslenme tüyoları:

  • Somon, uskumru, hamsi, sardalye gibi yağlı balıklarla chia tohumu, keten tohumu ve tohum yağları, Omega-3 deposu gıdalardır. Bunlar, hücre zarını besleyerek vücudun hormonal dengesini korumasına destek olurlar.

  • Roka, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeleri öğünlerinizden eksik etme. Ancak tiroit problemin veya tiroit sorunlarına yatkınlığın varsa, brokoliyi çiğ tüketmek yerine haşladıktan sonra yemeyi tercih et.
  • Detoks etkisi için bol su içmeyi ihmal etme. Karaciğerinizi desteklemek için suyunuza taze limon da sıkabilirsin. Sabah uyandığında, içine limon sıkılmış ılık bir bardak su içmek vücudunun temizlenmesine yardımcı olur.
  • Polikistik over sendromu gibi rahatsızlıklar söz konusu olduğunda, araştırmalar az şeker tüketilen beslenme düzeninin hormon dengesi açısından daha faydalı olduğunu gösteriyor. Her öğün ve ara öğünde protein tüketmek ise kan şekerini düzende tutmaya yardımcı oluyor.
  • Eğer stresten yakınıyorsan, kafein, alkol ve şekeri azaltarak öğünlerinize avokado, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemiş ve tohumlar eklemelisin. Meyan kökü çayı ve yemeklerinizin üzerine katabileceğin toz halindeki maca kökü de stres belirtilerini yok etmekte etkili besin kaynaklarıdır. Stresten arınmak için gün içerisinde dinlenmeyi ve iyi bir uyku düzenini de ihmal etme.
  • Bazı kişiler için, süt ve süt ürünleri tüketmeye son vermek üreme hormonlarının dengelenmesi açısından faydalı olabiliyor. Ancak süt ürünlerini beslenmenizden çıkardığın takdirde badem sütü, brokoli, tofu, tahin gibi süt içermeyen ama kalsiyum deposu olan besinler tüketmeye özen göster. Yavaş yavaş yeniden süt ürünleri tüketmeye başladığın altı haftalık bir program uygulayarak, cildindeki değişiklikleri gözlemleyebilirsin.

BENZER YAZILAR