Mutlu olmak, yaşadıklarımızın etkisiyle kimi zaman zor olabilir. Modumuzu aniden etkileyen hormonlarımızı doğal yolla nasıl dengede tutabiliriz onu araştırıyoruz. Çözümü ise şu birkaç adımdan geçiyor…
Hormonlarımızın görevleri neler?
Hormonlarımız bizi fark ettiğimizden daha fazla etkiler. Bize enerji veren, bizi mutlu hissettiren, uyumamıza yardımcı olan, açlığımızı kontrol eden, reglimizi düzenleyen, regl semptomlarımızı kontrol eden ve tabii ki gebeliğe destek olan, hormonlarımızdır. Vücudumuzda sağlıklı hissetmemizi sağlayan ve bunun için her dakika çalışan yüzden fazla hormon vardır ve sadece bir hormonun bile dengesini kaybetmesi diğer tüm hormonları etkiler. Bu dengesizlik: aşırı hassas ve sinirli olma, ağrılı regl dönemi ve düzensiz regl döngüsü, kilo alımı, akne ve sivilce, depresyon ve uyuma problemi, saçlarda incelme, sindirim sorunları ve doğurganlık veriminin düşmesi gibi sonuçlara neden olabilmektedir. Eğer hormon dengesizliğinden şüpheleniyorsan, bir uzmana danışmanın yanı sıra günlük hayatında küçük ve basit değişiklikler yaparak da bu dengesizliğinin önüne geçebilir ve hormonlarını mutlu ve sağlıklı tutabilirsin.
Stresi Azalt
Neredeyse sağlığımızın her alanına etkisi olan stres, hormonlarımızı da etkiler. Hayır demeyi öğrenerek, kronik stresi ve sempatik sinir sisteminin fazla faalini dengelemeli, kendimize fazla yüklenmeyi bırakmalıyız. Stres seviyemizi azaltmak için yatmadan önce kısa düşünme aktiviteleri yapabilir, düzenli yürüyüş için zaman yaratabilir, kafein, şeker ve alkol tüketimini minimum seviyeye indirebilir ve dengeli beslendiğimizden emin olabiliriz. Bunun yanı sıra günde iki kere olmak üzere meyankökü çayı tüketerek, adrenalin salgınızı destekleyebilirsin.
Su Filtresi Kullan
Temiz ve saf su tüketmeye önem ver. Suyunu filtre kullanarak boru pisliklerinden ve parazit gibi doğal atıklarından arındırabilirsin. Ayrıca filtrelenmiş suyun tadı daha iyidir.
Organik Besin Tüket
Çevrende organik besin satan marketleri araştır. Hormonlarının meyve ve sebzelere sıkılan kimyasallara daha az maruz kalması için bu tarz marketlerden alışveriş yap. Streoit ve antibiyotik kullanılmadan üretilen, organik et-süt ürünlerini ve hayvansal yağları tercih edin.
Meyve ve Sebzelerini Yıka
Meyvelerini düzgün bir şekilde yıkayıp, kabuklarını soyarak üzerlerindeki kimyasal, organik ve cila gibi artıklardan arındır. Meyve ve sebze yıkama aparatını birçok sağlıklı yiyecek mağazasında bulabilirsin – sadece soğuk su ile yıkamak, yağda çözünebilen artıkları yok etmek için yeterli değildir. Ayrıca, meyve ve sebzelerinizi üç ölçek suya bir ölçek elma sirkesi olacak şekilde hazırladığın karışım ile yıkayabilirsin.
Düzenli Egzersiz Yap
Normalde idrar kesen ve bağırsakların aracılığıyla vücudundan çıkacak tüm kimyasalları terleyerek atabilirsin. Ayrıca, egzersiz yaparak zihnini sakinleştirebilir, hormonlarına mutluluk sinyalleri gönderebilir ve genel sağlığına destek olabilirsin. Uykunu aksatmamak için gün içinde mümkün olduğunca erken egzersiz yapmaya özen göster.
Karaciğerini Destekle
Kuşkonmaz, ıspanak, karpuz, ayva; balkabağı, patates, brokoli, karnabahar gibi besinler tüket. Böyle karaciğerini toksinlerden arındırmış ve atıklarından temizlemiş olacaksın. Sarımsak, taze soğan, kuru soğan ve frenksoğanı gibi glütasyon üretimini arttıran ve karaciğerini koruyan ürünler tüketmeyi de ihmal etme.
Yeterli Uykuyu Al
Mutlu hormonlar için yeterli derecede dinlenmelisin. Düzenli bir uyku rutinini teşvik etmek için yatağa gidin ve her gün aynı saatte kalkmaya özen göster. Yatak odanı mümkün olduğunca karart, odandaki dağınıklığı ve başucundaki elektronik aletleri mümkün olduğunca azalt (yatmadan en az yarım saat önce, dikkatini dağıtabilecek dijital aletleri kullanmayı bırakın). Akşam papatya ya da kediotu çayı iç ve yatmadan önce gözlerini kapatıp on defa derin, yavaş nefes alıp vererek rahatla.
Kaynak: Marie Claire