Erkekler kadınlara göre idrarını daha uzun süre tutmayı başarabiliyor olsa da, kimi zaman arabada olmak, yoğun iş trafiği ve bazen de üşengeçlik sizi tuvalete gitmekten alıkoymasın. Çünkü idrarı tutmak son derece zararlı.
İnsanlar günde ortalama 1,5-2 litre suya ihtiyaç duyar. Vücuda alınan bu su miktarı, zararlı bir sıvı atık haline gelince idrar yolu ile dışarı atılır. İdrar, idrar kesesinde birikir ve ortalama kesenin 300-500 mililitrelik bir kapasitesi vardır. Bu durumda boşaltılması gereken kese, boşaltılmadığı takdirde, yeni gelen idrar sıvısının yarattığı basınç ile gerginleşir ve o bölgedeki kasların olumsuz etkilenmesine yol açar. Ayrıca keseden geri dönmek zorunda kalan idrar, böbreklerden idrar kesesine sıvı taşıyan borulara ve böbreklere ciddi zararlar verebilir. Bu da ciddi zararlar vererek böbrek yetmezliğine kadar neden olabilir.
İdrarı sık olarak fazla tutan kişilerde genellikle sistit denen bir enfeksiyon oluşumu yaşanmaktadır. Sistit, idrar torbasının enfeksiyon kapması sonucu oluşan bir sağlık sorunudur. Bunun dışında böbreklere idrar kaçması durumunda böbreklerde genişlemeye neden olur. Bu genişlemeleri doktorlar 4 ayrı evrede değerlendirir. 1 ve 2. evrede ilaç tedavisi uygulanırken, 3. ve 4. evredeyse cerrahi müdahale gerekebilir.