INSTAGRAM ÇAĞINDA KAS

Sosyal medyanın erkeklerin kas gelişim sürecini ve kendi vücutlarına bakış açılarını nasıl değiştirdiğini masaya yatırdık.

Yazı: Daniel Kunitz

Sadık Hadzovic, New York’taki Powerhouse Gym’in kapısından içeri girer girmez ilgi odağı oldu. Pump etkisini vücudunda yaşayan iki adam, “Şimdi kas zamanı” diyerek ünlü vücut geliştirme sporcusunun çalışmasını bitirip bitirmediğini önemsemeden, onunla selfie çektirme yarışına girdi. Durum o kadar kötü ki, Hadzovic sırf insanlar park etmeye çalışırken ön camına atlayıp onunla fotoğraf çektirmeye kalkmasın diye BMW M6’sının camlarını filmle kaplatmış. Hatta benim de tacizcilerinden biri olduğumu sanarak e-postalarımı yanıtlamadığı için onunla temasa geçebilmem iki haftayı buldu. Aslında hayranlarını seven ve onlara zaman ayıran biri. Ama Instagram yıldızı olunca delirmiş insanları da kendine çekiyor, kaçış yok.

Hadzovic hâlihazırda dört vücut geliştirme şampiyonluğu ve en iyilerin çarpıştığı Mr. Olympia’da iki ikinciliği bulunmasına karşın hâlâ bu işi çok önemsiyor. Ünlü vücut geliştirme sporcusu, sosyal medyada kendini sadece fiziksel açıdan değil, bir marka olarak da sunmayı ve zirveye çıkmayı başarmış bir kimlik. İdeal parçalı vücudun örneği, takipçilerinin rüyalarının ilham kaynağı, yoğun kaslı vücudu ve yağdan uzak yapısıyla vücudunda adeta kablo çizgilerine sahip bir sporcu. Onun mesleği “fitspiration” olarak tanımlanıyor. Oxford İngilizce Sözlüğü’nün bu yılın başında resmi olarak kabul ettiği bu sözcük, fit ve sağlıklı bir yaşam için ilham kaynağı olan kişi veya şeyler için kullanılıyor. Bu jargon yeni bulunmuş olsa da, Hadzovic aslında M.S. 216 yılında yaşamış Herkül’den beri süregelen ideal erkek fiziği geleneğinin bir temsilcisi.

Arnold Schwarzenegger’in çocukluk kahramanı, kariyerine vücut geliştirmeyle başlayıp daha sonra aktör olan ve 1961 yılındaki Hercules and the Captive Woman filminde oynayan Reg Park’tı. 1980’li yıllarda vücut geliştirme çılgınlığına yön veren isim olan Schwarzenegger ise Pumping Iron ve Park’ın 60’lardaki kılıcına ve sandaletine hoş bir gönderme yapan Barbar Conan filmiyle dikkatleri üzerine çekti. Bugünün süper kahramanlarına ise internet üzerinden ulaşabiliyoruz. Instagram’da “aesthetic” hashtag’iyle arama yaptığınız zaman 16 milyona yakın post’la karşılaşıyorsunuz. Arama sonucunda çıkan fotoğraflar ve videolar, vücudunu Hadzovic’inkine dönüştürmek isteyenlere ve kaslarını esnetmeye çalışan vücutçulara görsel şölen vadediyor. YouTube’da ise daha estetik bir yaşam isteyenler için ayrı bir kategori bulunmakta.

İnsanlar Hadzovic gibi bir vücuttan mahrum olduklarını ve bu standarda ulaşmak için uzun saatlere ihtiyaçlarını olduklarını bilse de, bu tarz kişilere imreniyor ve motivasyon her ne kadar parmak izi gibi bireysel bir olgu olsa da, genellikle bu insanlara olan hayranlıklarını gizlemiyorlar. Nihayetinde herkes onun yaptığı egzersizleri takip ederek ve ne yiyip nasıl antrenman yaptığını izleyerek bu tarz bir vücuda sahip olabilir. Onun kullandığı takviyeleri kullanabilir, onun giydiği kıyafetleri satın alabilir ve bu forma nasıl sahip olduğunu bizzat kendisine sorabilirsiniz. Hatta bazı durumlarda onun gibi olmak için Hadzovic’in kendisinden, Skype üzerinden antrenörlük hizmeti dahi alabilirsiniz.

2 milyon takipçisi olan Hadzovic, demirlerle yapılan bu sporun ikonu ve Instagram’daki uluslararası ölçekte her zaman ilk 10’un içerisinde. Tıpkı diğer rakipleri gibi formda ve kameraları (ve tabii takipçilerini) seviyor. Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nin psikoloji profesörü Marika Tiggemann, bu durumu şaşırtıcı bulmayanlardan. Ona göre “fitspiration” sağlığı, fitness seviyesini ve kuvveti yukarıya çekse de, kendi araştırmaları bunların yanında vurgulanma eğiliminin de olduğunu söylüyor. Fitness’la ilgilenen kişilerin takipçileri gözle görülür bir şekilde artıyor. Ancak gayet iyi bir vücuda sahip olmasına karşın vücut geliştirme sporcuları gibi devasa kaslara sahip olmayan sporculara baktığınız zaman (Julian Smith, Jay T. Maryniak, Ido Portal vs.), bu kişilerin 500 bin takipçiyi nadir olarak geçtiklerini görürsünüz. Birleşik Krallık’taki Anglia Ruskin Üniversitesi’nde sosyal psikoloji dersleri veren Viren Swami, kaslı adamların sosyal medyada hüküm süren saltanatının erkeklik sevdasının bir göstergesi olduğunu söylüyor. Erkeklerin cinsiyet eşitliği açısından güç kaybettiğini söyleyen Swami, “Erkek egemenliği yeniden hâkim kılmanın yolu da fiziksel güçten geçiyor” diyor.

KASLANMA GÜNLÜĞÜ (BÖLÜM 1)

Sadik Hadzovic tartılıyor, ardından antrenörüyle birlikte günlük beslenme programını oluşturuyor. Spor salonuna gidip kaslarını izole bir biçimde çalıştırdıktan
sonra iki farklı öğün hazırlayacak.

BENZER YAZILAR