INSTAGRAM’DA FOTOĞRAFLARI BEĞENMEMEK SENİ DEPRESYONA SOKABİLİR

Yeni bir araştırmanın iddialarına göre, sosyal medyadaki etkileşim tarzın akıl sağlığına zarar verebilir.

telefon-kadin-sinir

Kim kendisini Instagram’da ya da Facebook’ta anlamsızca dolanıp sevimli köpek yavruları, kusursuz karın kasları ve sonsuz mutlu aşk fotoğraflarından oluşan bir denizin içinde bulmamıştır ki? Eğer hepsine bakıp, hiçbirini beğenmeyen insanlardan birisiysen, akıl sağlığın risk altında olabilir. Çünkü, Journal of Telematics and Informatics’te yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, sosyal medyada gözlem yapıp hiç etkileşimde bulunmamak, kendine olan saygını ve hayattan aldığın zevki azaltabilir.

Gerçekçi olalım: Sosyal medyada birçok şeyi beğenmemek ya da favorilerine eklememek için birçok nedenin var. Belki de diğer insanların onlarla ilgilendiğini bilmelerini istemiyorsundur. Belki de 2 sene önceden kalan tatil fotoğraflarına hala takık olmandan dolayı utanıyorsundur. Ya da ünlüleri takip ediyor ve fanlarından biri olmayı kendine yediremiyorsundur. Belki de beğenmekten değil, nefret etmekten keyif alıyorsundur. Nedeni ne olursa olsun, araştırmacılara göre bundan vazgeçmen gerek. Diğer insanların sosyal medya hesaplarını gizlice izlemen (özellikle de eğer selfielerine takılıyorsan) kendine duyduğun saygıyı öldürüyor, kendi hayatından mutsuz olmanı sağlıyor, yalnızlığı artırıyor, hatta depresyona girmene yol açıyor.

İlgini çekebilir: Sosyal Medyada Etkili Olmanın Yolları

Ne var ki araştırmadaki şu nokta biraz muğlak: İnsanlar depresif ve yalnız oldukları için mi sosyal medyada diğer insanlarla etkileşimde bulunmuyorlar; ya da beğenide bulunmadan dolaşmak mı negatif hisleri tetikliyor? Büyük ihtimalle, pasif bir izleyici olmak dışlanmışlık hissi yaratarak kısır döngü yaratıyor. Negatif hislerin kaynağı ise oldukça basit: İnsanlar genellikle mutlu oldukları ve eğlendikleri zamanlarda selfie paylaşıyorlar. Diğer insanlar da bu fotoğraflara bakarak kendi hayatlarının o kadar iyi olmadığını düşünebiliyorlar.

Şükürler olsun ki çözüm çok basit: Beğeni butonuna bas gitsin! Birkaç saniyeni ayırarak hem insanlarla -özellikle de arkadaşlarınla- etkileşime geçerek dışlanma hissini aşabilir, paylaşımı yapan kişiyi de mutlu edebilirsin. Bu pozitif enerjiyi çevrimdışı yaşamaktan da geri kalma: Sağlam bir arkadaş grubuna sahip olman, akıl sağlığın için yapabileceğin en iyi şeylerden birisi.

BENZER YAZILAR