Eğer iş arkadaşların seni seviyorsa…
Sohbet etmeye başlarlar
Kahve sohbetleri de sigara araları gibi tükenmekte olan bir durum. Bu günlerde çoğu insan e-posta, Blackberry Messenger, MSN veya telefon aracılığıyla iletişime geçiyor. Atlantalı Vücut Dili Uzmanı Patti Wood’a göre “Eğer meslektaşların seni koridorda yürürken yakalayıp seninle konuşarak molalarından ödün veriyorlarsa seni seviyorlardır. Fakat sohbet sırasında başka yöne veya gizlice saatine bakıyorsa senden pek haz etmiyor olabilir” diyor.
Sana arka çıkar
Birebir konuşmada iş arkadaşların düşünceli bir şekilde başını sallıyor ve sohbete katılıyor mu? Komik yorumlar yaptığında göz kenarlarında gülmekten dolayı çizgiler beliriyor mu? New Yorklu Vücut Dilli Uzmanı ve The Power of Body Language kitabının yazarı Tonya Reiman, “Bir insanın yüzü ne kadar canlı ve içtense sohbete o denli duygularıyla yaklaşıyor ve seninle ilgileniyor anlamına gelir” diyor.
Sakin konuşmacılardır
“İnsanlar gergin veya rahatsız olduklarında normal konuşma kalıplarının dışına çıkar” diyor Vücut Dili Uzmanı ve How to Spot a Liar kitabının yazarlarından Maryan Karinch. Normalde yavaş konuşan biri, bir anda hızlı konuşana dönüşebilir veya hızlı konuşan biri uzun süre duraksayabilir. Eğer onlar senin arkadaşlığından memnunlarsa seslerindeki değişikliği fark etmezsin.
Eğer iş arkadaşların sana saygı duyuyorsa…
Sessiz kalır
İnsanların her konuda senin fikirlerini apaçık sormaları onları salak durumuna düşürebilir. Fakat belli etmeden konunun hâkimiyetini sana bırakmaları senin sözlerine ne derece önem verdiklerini gösterir. Psikolog ve First Impressions: What You Don’t Know How Others See You kitabının ortak yazarı Ann Demarais, “Bir tepki veya konuşma esnasında insanların ne sıklıkla sana baktıklarını gözlemlemek onların sana olan saygısını ifade eder” diyor. “Ayrıca bir problem çıktığında senin yardımını isterler.”
Sana yer ayırırlar
“Eğer bir toplantıda çevrende oturanlar eşyalarını kendilerine daha yakın tutup, sandalyelerini sana daha geniş bir alan sağlamak için biraz geri çekiyorlarsa bunun tek açıklaması sana saygı duymalarıdır” diyor Demarais.
Senin gibi davranırlar
Taklit ve pohpohlanma konusunda söylenenler doğrudur. “Ne yazık ki biz hoşlandığımız ve saygı duyduğumuz insanlar gibi davranırız” diyor Reiman. Yani iş arkadaşın kalem çevirme veya çenenin altına elini koyma gibi senin mimiklerinin aynısını yapıyorsa muhtemelen senin tavırlarını çok beğeniyor ve sana benzemeye çalışıyordur.
Eğer iş arkadaşın sana âşıksa…
Üstüne düşer
Senin bozulmuş bilgisayarın için saatler harcıyor, kalabalık bir konferans salonunda sana sandalyesini veriyor veya öğle yemeği molasında seni kahve içmeye çağırıyorsa, ya çok iyi bir erkektir ya da kuvvetle muhtemel sana aşıktır.
Senin adını tekrarlar
“N’aber Hande?” veya “Ne yapıyorsun, Hande?” gibi şeyler sana kibarlık olsun diye söylenmiş sözler olarak görünebilir ama aslında durum biraz daha farklı. Esas amacı yakınlık kurma isteğidir. Bunu koluna dokunmanın sözlü versiyonu olarak algılayabilirsin. Yalnızca daha samimi ve içten olmak için sergilenen bir tavır.
Komedi adamıdır
Medeni dünyada da aynı vahşi hayattaki gibi güçlü ve fiziksel olarak görkemli erkekler kadınları kapar. Yani Reiman’a göre erkekler hoşlandıkları kadınların yanında içten içe daha kötü ve büyük görünmek ister. Eğer o, senin çevrendeyken bir anda kambur durmayı bırakıp göğsünü öne çıkartıyorsa (eski kollarımı esnetiyorum numarası) anlamalısın ki seni etkilemeye çalışıyor.
ATASÖZLERİNE KULAK VER
Doğru etkiyi yaratmak için bu satırlara bir göz at.
EĞER…
“İşe alındığına inanamıyorum!”
DERSEN, ONLAR…
Senin sinsi ve acımasız olduğunu düşünür.
BUNUN YERİNE ŞÖYLE SÖYLE:
“Sanırım biraz değişik birini işe almak istediler.”
EĞER…
“Çok ama çok fazla çalışıyorum.”
DERSEN, ONLAR…
Şikâyetçi olduğunu ve fazla sorumluluğu idare edemediğini düşünür.
BUNUN YERİNE ŞÖYLE SÖYLE:
“İşlerimi öncelik sırasına göre yapmam konusunda bana yardımcı olabilir misin?”
EĞER…
“Ben neden o e-posta’larda yer almıyorum?!”
DERSEN, ONLAR…
Senin sinirli ve defansif olduğunu düşünür.
BUNUN YERİNE ŞÖYLE SÖYLE:
“Bundan sonra beni de o e-postalara dahil ederseniz çok iyi olur.”
EĞER…
“Proje çok iyi bir takımım olduğu için başarılı oldu.”
DERSEN, ONLAR…
Projenin başarısında senin hiç payın olmadığını düşünür.
BUNUN YERİNE ŞÖYLE SÖYLE:
“Projenin başarısında belli bir krediyi takımıma borçluyum.”
EĞER…
“Fikrim doğru olmayabilir ama…”
DERSEN, ONLAR…
Fikrinin çok kötü olacağını düşünür.
BUNUN YERİNE ŞÖYLE SÖYLE:
“Bence konuya benim dediğim gibi yaklaşırsak işe yarayacaktır.”
EĞER…
“Toplantı bence iyi geçti. Sence?”
DERSEN, ONLAR…
Bu konuda pek de emin olmadığını düşünür.
BUNUN YERİNE ŞÖYLE SÖYLE:
“Bence toplantı gayet iyi geçti. Senin izlenimin nedir?”
Yazı: Jennifer Barrett / Derleyen: Sibel Savaşkan