İŞİNİZİ KURTARMA REHBERİ

Yaptığınız utanç verici hatalardan itibarınızı ve işinizi kaybetmeden kurtulabilirsiniz.

İş yerinizde yaptığınız hatalar kariyerinizi ve işinizi tehlikeye atabilir. Herkes hata yapabilir, siz de. Belki iş yerinizdeki stajyer kıza aşık olacaksınız ve bir aylık ihtiras dolu ilişkiden sonra köşe bucak kaçmak isteyeceksiniz. Yanlış kişilere yanlış kişiler hakkında dedikodu yapacaksınız. İşlediğiniz kabahat her ne olursa olsun, birinci sınıf, telafi edilemez ve katıksız bir aptallık olacaktır. Yine de bu olaylardan canlı kurtulabilirsiniz. Çünkü nasıl başa çıkacağınızı yazımızı okuyarak öğreneceksiniz.

1 – Zarar Tespiti Yapın

Çözüm üretmeden önce durumun ne kadar kötü olduğuna bakın. İlk olarak, yaptığınız şeyin kovulmanıza yol açacak kadar ciddi olup olmadığını düşünün. Eğer şirket yönetimi sizi zaten kovmak istiyorduysa, artık onlara bir bahane vermiş oldunuz. Eğer sizi kaybetmek istemiyorlarsa, muhtemelen onlar da sorunu çözmek isteyecektir.

Yaptığınız uzun bir periyoda yayılan bir hata mıydı, yoksa bir seferlik bir durum muydu? Eğer ikincisiyse, başınız dertte olmayabilir. Kısa bir süre önce, en sevdiğimiz asistanlardan biri, güzelliğiyle başını döndüren kadın bir gazeteciye şirketimizle ilgili “kayıt dışı” olmak kaydıyla bazı bilgiler vermişti. Tabii gazeteci bu bilgiler hakkında hemen bir haber yaptı. Asistan bu duruma çok üzülmüştü. Şirket onu cezalandırmasa da, o kendi kendisine işkence ederek cezalandırıyordu.

Tabii bir de iş yerinde ne kadar kıdemli olduğunuz önemli. Büyük adamlar büyük sorunlardan daha kolay sıyrılır. Sizi sorgulayacak olanlar kimler? Bu kişiler sizi seviyor mu? Sevmiyorlarsa, bunu aklınızdan çıkarmasanız iyi edersiniz. Olayı herkes öğrenmeden önce siz kime söylemelisiniz? Yaptığınız akılsızlığı örtbas etmenin pek çok yolu var. Olayın kontrolünüz altında olması için, mümkün olduğunca az kişiye anlatın.

2 – Kabullenin

Ben bu adımın önemine çok inanıyorum. Onurunuz için savaşıp bahaneler üretmeyin. Yaptığınız şeyi cümleye dökerek kabul edip arkasında durmak, uzlaştırıcı ve rahatlatıcı bir adımdır.

3 – Dikkat edin

Şansınız varsa, iş arkadaşlarınız sizi seviyordur. Benim durumumda, yöneticilerim bana bir süre işkence etmeye karar vermişlerdi. Ama sonra zararı uygun şekilde tazmin edince beni rahat bıraktılar. Benim yargıcım konumunda olsalar da, onlar benim müttefiklerimdi. Sizin de etrafınızda böyle insanlara ihtiyacınız var. Eğer gerekiyorsa, patronunuza gidip onun desteğini isteyin. Sonuçta sizi kovma yetkisi olan tek kişi patronunuz.

İş yerinizdeki birinin müttefikiniz olduğunu düşünseniz de, dikkatli olun. Birkaç yıl önce, benim için çalışan bir adam vardı. Bir önceki yönetimden kalmıştı ve benden iliklerine kadar nefret ediyordu. Üstelik bunu dile getiriyordu da. Bir gün, olmasını dört gözle beklediğim bir hata yaptı. Kendisiyle dost olduğunu sandığı bir yöneticiye karşı benim hakkımda atıp tuttu. Dost sandığı yönetici ise hemen bana geldi ve “Bu adamdan hemen kurtulmalısın. Senin kuyunu kazmaya çalışıyor” dedi. Düşmanımın müttefiki, benim müttefikim olmuştu. İş arkadaşınızın dostunuz olmadığını unutmayın. Bu kişisel bir durum değil, sadece iş.

4 – Cezanızı çekin

Zorlu bir süreç olacak ama her şeyi düzeltmenin bir yolunu bulmanız gerekiyor. Özrünüz dolu dolu, açık yürekli ve şirketin ve patronunuzun istediği gibi herkesin içinde dile getirilmiş olmalı. Sızlamalı, ağlamaklı, üst dudağınıza sümük bulaşmış bir şekilde günah çıkarıp, bir daha yapmama sözü verebilirsiniz. Eğer söz konusuysa maddi tazminat da ödemelisiniz.

5 – Konuyu kapatın

Bir süre sonra, konunun kapandığından emin olmanız gerekiyor. Resmi olarak affedilmediyseniz, peşinizde kara bulutlar dolaşmaya devam eder. İş arkadaşınızla konuşmanız şu şekilde ilerlerse iyidir:

 

Siz: Hakan, hani test etmemiz için gönderilen ama benim eve götürdüğüm oyun konsolu vardı ya. Onu yetkili firmaya geri yolladım ve özür diledim. Artık sorun kalmadı değil mi?

Hakan: Evet, tamam.

Siz: Ama aramızın gerçekten düzelip düzelmediğini duymak istiyorum.

Hakan: Tamam dedik ya, sorun yok.

Siz: Süper bi’ adamsın.

Hakan: Tamam kaybol hadi, şapşal herif.

Şimdi her şeyi unutun gitsin ve en azından bir yıl daha aptalca bir şey yapmamaya çalışın, olur mu?

BENZER YAZILAR