30’lu, 40’lı, 50’li ve 50’lı yaşlarda iştahın nasıl değişiyor?
Dün son derece sağlıklı öğünler tüketirken, bugün önüne gelen her şeyi yiyebilecek gibi hissedebilirsin. İştahının günden güne değişiklik gösterdiği ortada. Gerçekten de her gün iştahında farklılıklar oluşuyor. Açlık, birtakım hormonların karmaşık birlikteliğine, fiziksel aktivitelere, uyku düzenine, duygularına ve de kısmen strese bağlı olarak belirleniyor. Fakat günden güne değişimlerin yanı sıra, iştah konusunda uzun zaman dilimlerinde de farklılıklar meydana geliyor. 30’lu, 40’lı, 50’li ve 60’lı yaşlarında, iştahının düzeni farklı işliyor.
30’larında
30’lu yaşlara geldiğinde, kendini bir anda kontrol edilemez açlığın kollarında ya da hiçbir şey yemek istememe noktasında bulabilirsin. Her ikisinde de baş sorumlu olarak karşımıza stres hormonu kortizol çıkıyor. Aynı zamanda, adet döngüsünde doğal olarak meydana gelen hormon akışları ya da düşüşleri de iştahın üzerinde etkiye sahip.
35 yaş civarında, vasatın altındaki beslenme düzenlerinin istenmeyen sonuçları kendilerini hissettirmeye başlayabilir. Belirli vitamin ve minerallerde yaşanan eksiklikler, neye aç olduğunu ya da neyi neden çılgınca yemek istediğini belirleyebilir. Örneğin, canın çikolatalı krakerler yemek istiyorsa, bunun nedeni magnezyum ya da kalsiyum eksikliğin olabilir.
Bu yaşlarda bir diğer değişim ise hamilelik sırasında yaşanabilir. Yani, sadece kendin için değil, iki kişi için yemeye başlarsın. Hamilelik elbette iştahı artırıyor. Fakat bu da fazladan tonlarca yemek yiyebileceğin anlamına gelmiyor. Hamileyken normalden çok daha fazla iştahlıysan, iştahını avantaja çevirmeyi denemelisin. Kalsiyum, demir ve vitamin açısından zengin besinler tüketerek hem kendinin hem de bebeğinin sağlığını korumaya alabilirsin.