İŞTAHIN YILLAR İÇİNDE NASIL DEĞİŞİYOR?

32

40’larında

Bu yıllarda sindirim sorunları kendini göstermeye başlayabilir. Bu durum da iştah konusunda işleri karıştırabilir. Aynı zamanda, 40’lı yaşlarda fiziksel olarak yavaşlamaya başlarsın. Fakat, aktivite seviyesi ile orantısız olarak, iştahında artış yaşanabilir.

40’lı yaşlarda oluşmaya başlama ihtimali bulunan bir diğer şey ise insülin direncidir. Vücudun insülini verimli bir şekilde kullanamadığında, şeker hücrelerde depolanmak yerine kanında oluşmaya başlayabilir. Hücrelerin yeterince şeker, yani enerji alamadığı zaman da kendini daha fazla aç hissedersin. Özellikle de en hızlı enerji kaynakları oldukları için basit karbonhidratlara yönelmeye başlarsın.
50’lerinde

Bazı kadınlarda, menopoza bağlı olarak estrojen hormonu seviyesinde yaşanan değişimler, aynı zamanda insülin direnci de oluşmuşsa, daha fazla şeker ve karbonhidrat tüketme isteği yaratabilir. Birçok kadının bu yaşlarda kilo alma sorunu ile karşılaşması da buna bağlanabilir. Bu yıllarda, gerçekten de vücudun daha fazla kilo tutmaya eğilimli olacaktır. Hatta, bunun vücudun hastalıklara karşı geliştirdiği doğal savunma mekanizması olabileceği düşünülüyor. Vücuttaki yağ rezervleri, yaşlanmayla beraber yaşanan güçsüzlüğe karşı seni koruyabilir. İlginç bir şekilde, bu yıllarda kendini daha aç hissetsen bile atıştırmalıklara daha az yöneliyorsun. 2014 yılında yapılan bir araştırmada, menopoza giren kadınların iştahlarının artmasına rağmen yedikleri besinlerde düşüş yaşandığı ortaya konuldu.

 

BENZER YAZILAR