Meselenin belki de zevkle hiçbir ilgisi yoktur…
Orgazm olmak mükemmel bir şey. Bundan kimsenin kuşku duyduğu yok. Fakat bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, orgazm olmamızın ardında zevkten çok işlevsel nedenler yatıyor.
JEZ-Molecular and Developmental Evolution‘da yayımlanan yeni bir çalışmada, orgazma dönüşen biyolojik sürecin yumurtlama konusunda rolü olduğu belirlendi.
Araştırma kapsamında farklı türlerin yumurtlamaları incelendi. İnsanlarda, cinsel ilişki sırasında orgazm olmanın ya da olmamanın üreme ihtimalini artırmadığı, fakat fizyolojik açıdan orgazmın büyük bir etkisinin olduğu belirlendi. Orgazm olunması durumunda, beyinde büyük miktarlarda prolaktin ve oksitosin üretimi meydana geliyordu.
Bilim insanları ilginç bir veriye daha ulaştılar: Diğer memelilerde de yumurtlama(ovülasyon) sırasında benzer şekilde oksitosin ve prolaktin üretimi yaşanıyordu. Bilim insanlarının düşüncesi, kadın orgazmının da aslında muhtemelen yumurtlama konusunda önemli bir rol oynamış olduğu yönünde. Fakat üreme döngülerimizin her aynın aynı zamanlarında yumurtlama düzenine evrilmesinin ardından, orgazma ihtiyaç duyulmamaya başlanmıştı.
Bilim insanları, yumurtlama geçmişimize dair teorilerini destekleyecek bir başka bulguya daha ulaştılar: Klitoris, yer değiştirmişti. Başlangıçta, klitoris vajinanın içinde yer alıyor ve cinsel ilişki sırasında orgazma neden oluyordu. Zaman içerisinde klitorisin yer değiştirmesi ile orgazm olmak için cinsel birleşmeye gerek duyulmaması da birbiriyle ilişkililendiriliyor.