Kadınların erkeklere kıyasla daha sık yakalandığı hastalıklar:
Sadece kadınları etkileyen tıbbi rahatsızlıklar ya da hastalıkların yanı sıra, erkeklerde oldukça nadiren görülebilen -örneğin göğüs kanseri ya da yeme bozuklukları- durumlarla da bulunuyor. Fakat, bazı durumlar ise erkeklere oranla kadınlarda daha sık meydana gelebiliyor. İşte kadınlarda erkeklere göre daha sık gözlemlenen 7 hastalık:
1-Multiple Skleroz (MS Hastalığı)
Multiple Skleroz ya da yaygın kullanımıyla MS Hastalığı, Multiple Sclerosis Society’nin raporuna göre dünya nüfusunun %2.1’inden daha fazlasını etkilemekte. Söz konusu hastalık erkeklere oranla kadınlarda 2-3 kat daha sık görülüyor. Birçok uzman MS Hastalığı’nı otoimmun hastalık olarak sınıflandırıyor; ancak spesifik bir antijen (bağışıklık tepkisini uyaran bir protein) bugüne kadar belirlenemediği için, bazı bilim insanları MS’i böyle bir sınıflandırmaya tabi tutmuyor. MS hastalarının çoğu ilk semptomlarla 20-40 yaş arasında karşılaşıyor. Semptomlar arasında kaslarda hissizlik, felç ve görme kaybı gibi olumsuzluklar bulunuyor. Her ne kadar semptomlar hafifletilebilse de tedavisi bulunmuyor.
2- Lupus (Deri Veremi)
Lupus, vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı dokulara saldırması; dolayısıyla da deri, eklemler ve organlarına zarar vermesi durumudur. Semptomlar oldukça çeşitli olsa da en yaygın olanları aşırı yorgunluk, baş ağrıları, saç dökülmesi; ellerde, bacaklarda, gözlerde ve ayaklardaki eklemlerde şişliktir. Lupus’un neden kaynaklandığı konusunda bir bulgu olmasa da kadınların daha fazla risk altında olduğu bilinmekte. Lupus Foundation of America’ya göre, Lupus Hastalığı bulunanların %90’ını kadınlar oluşturuyor. Özellikle tanı konulamayan genç yaştaki kadınları etkilediği için uzun dönemde sağlık üzerine bir hayli olumsuz etki bırakıyor. Yorgunluk ve eklem ağrısı şikayeti ile doktora başvuran kadınların böbrek uzmanına yönlendirilmemesi durumunda, eğer Lupus Hastalığı söz konusu ise ilerleyen dönemlerde ciddi tehlikeler ve böbrek sorunları oluşabiliyor.