Birleşik Krallık araştırmacıları, futbolcuların profesyonel kariyerlerinde yaptıkları kafa vuruşlarının uzun vadede beyne hasar verebileceğini ortaya koydu.
Birleşik Krallık araştırmacılarına göre, futbolda sıkça yapılan kafa vuruşları, futbolcuların ilerleyen yıllarda bunama sorununa daha yatkın hale gelmelerine yol açabilir.
İngiltere Futbol Feredasyonu, konuyu daha yakından takip edeceğini açıkladı.
Araştırmacılar ise profesyonel olmayan kişilerin daha az tehlike altında olduklarını belirtiyorlar.
West Bromwich Albion’un ve İngiltere Milli Takımı’nın eski forveti Jeff Astle’ın kızı Dawn Astle, 59 yaşında bunamaya bağlı olarak hayatını kaybeden babasının ölümünün futbolculuk kariyeri ile ilişkili olduğunu iddia etmişti. 2002 yılında, Astle’ın ölüm nedeninin araştırılması kapsamında ise futbolculuk yıllarında ağır toplarla yaptığı kafa vuruşlarının beyninde travmaya neden olduğu anlaşılmıştı.
Dawn Astle, BBC’ye verdiği demeçte, 55 yaşındayken babasının fiziksel açıdan bir hayli fit olmasına karşın, doktor tarafından kendisine erken bunama teşhisi konulduğunu söylemişti. Astle’a her şeyini kazandıran futbol, aynı zamanda her şeyini elinden alan şey olmuştu.
University College London ve Cardiff Üniversitesi araştırmacıları ise profesyonel futbolculuk geçmişi olan 5 kişi ile bir zamanlar amatör futbol oynayan 1 kişi üzerinde bir dizi araştırmalar yaptılar.
Bu kişiler ortalama 26 yıl futbol oynamış ve altısında da 60’lı yaşlarında bunama meydana gelmişti.
Yapılan uygulamalar sonucunda, bilim insanları katılımcılardan 4’ünde pugilistik demansa rastladılar.
Pugilistik demans hafıza kaybı, depresyon ve bunama ile ilişkilendiriliyor ve diğer sporlarda da görülebiliyor.
University College London’dan Profesör Huw Morris, bu kişilerin beyinleri üzerinde yapılan incelemelerde rastlanılan beyin değişmelerinin, beyin sorunlarını sıkça yaşayan eski boksörlerde gözlemlenen değişimler ile benzer olduğunu söylüyor.
Öyleyse, erken yaşta yaşanan kafa sakatlıkları, ilerleyen yıllarda bunamaya yol açabilir.
Fakat bu futbolcularda bunamanın tek nedeni kafa vuruşları değil. Çünkü incelenen kişilerde Alzheimer belirtileri ile damar değişimleri de gözlemlenmiş. Araştırmacılar, imza attıkları çalışmanın futbol ile bunama arasında direkt bir bağlantı kurma amacı taşımadığını da söylüyorlar. Zira bunamaya giden yolda birçok etken birlikte hareket edebilir. Bunlar arasında yaşam stili, yaş ve genetik faktörleri de saymak mümkün. Fakat yine de futbolcu sağlığı açısından daha geniş kapsamlı çalışmaların yürütülmesi şart.
Yine de kafaya sıkça darbe alınan boks ya da Amerikan Futbolu gibi sporlarda uzun dönemli beyin hasarları meydana gelebiliyor.
Konuyu hem bilim insanlarının hem de İngiltere Futbol Federasyonu’nun yakından incelediğini ekleyelim. İlerleyen günlerde futbolcu sağlığı ile ilgili yeni gelişmelerle karşılaşabiliriz.