KAHVALTI TARTIŞMALARINDA YENİ PERDE

Kahvaltı yapmanın gerekli olup olmadığı konusuna yeni bir araştırma daha katılıyor.

diyet kadin

American Journal of Clinical Nutrition‘da yayımlanan yeni bir çalışmada, her gün saat 11:00’den önce 700 kalori ya da daha fazlasını tüketen bir grup obez insan ile öğlene kadar hiçbir şey yemeyenler karşılaştırıldı. Sonuçlara göre sabahları kahvaltı yapanlar ile yapmayanların sağlık durumları arasında hiçbir farka rastlanılmadı. Her iki grup da gün içerisinde benzer miktarlarda kalori almasına rağmen, iştah kontrolünü sağlayan hormonları ya da C-reaktif protein (inflamasyona tepki vererek kalp hastalıkları riskini çoğaltır) seviyelerinde kayda değer bir farklılık gözlenmedi.

İlgini çekebilir: İştah Azaltan 6 Besin

Daha şaşırtıcısı da var: Kahvaltıyı atlamanın ya da kahvaltı yapmanın dinlenme metabolizması ya da vücut ağırlığı üzerinde de bir değişikliğe yol açmadığı belirlendi. Kısaca söylemek gerekirse, kahvaltı yapmak, kilo verme üzerinde olumlu ya da olumsuz etki yaratmıyor. Şaşırdın; değil mi? Elbette şaşırmış olmalısın. Çünkü yıllardan bu yana, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu, enerji seviyesini yükselttiği, genel sağlığına iyi geldiği ve zayıflamana yardımcı olduğu vurgulanıp duruyor.

University of Bath’te metabolizma, beslenme ve istatistik üzerine dersler veren, çalışmanın yazarlarından James Betts, ” Söz konusu faydalar ile ilgili sorun, her ne kadar mantıklı gibi görünseler de, çoğunlukla gözleme dayalı çalışmalara dayandırılması ve hiçbir zaman test edilmiş olmamaları.” diyor. Ona göre, kahvaltı üzerine daha önce işittiğimiz şeyler daha fazla yumurta ya da tahıl satılması için uydurulmuş pazarlama stratejilerinin ürünleri olabilir.

Kahvaltı üzerine birçok tartışmaya tanıklık etmeye devam ediyoruz. Ama yine de bu haberi sabah kahvaltında okuyor olmanı umuyoruz. Yani, eğer sabahları sağlıklı kahvaltı yapma alışkanlığı varsa, sırf bu çalışmayı okuduğun için bu güzel alışkanlığından vazgeçmemelisin.

BENZER YAZILAR