KAHVEDE DOZ AŞIMI MÜMKÜN MÜ?

Dahası, kahve içmeyi abarttığınızda ne yapmalısınız? Kafeinin kötü yan etkileriyle nasıl başa çıkabilirsiniz?

kahve-bagimliligi

Elleriniz titriyor, yüzünüzden terler akıyor.

Sarhoş gibisiniz.

Belki de geçmişe dönüp, “o son espressoyu içmeyecektim” diye hayıflanıyorsunuz.

 

İyi haber: NYU Langone Medical Center’dan Beslenme Uzmanı Samantha Heller, kafein tüketimini hafif miktarlarda abartmanın (fazladan yudumladığınız birkaç fincan kahveden bahsediyoruz) tehlikeli olmadığını söylüyor.

Fakat, kalbinizin gümbür gümbür çarpması, elbette hiç hoşunuza gitmeyecek.

Kötü haberle devam edelim: Bu his bir süre daha devam edecek.

Heller, “Kafeinin vücudunuzdan atılabilmesi için genellikle 4-6 saat geçmesi  gerekir.” diyor. Ancak, kafeinin metabolize edilebilme süresi kişiden kişiye değişiyor. Kilonuz, genetiğiniz ve toleransınız, etkilerin ağırlığını ve süresini belirliyor. Ne yazık ki bu süreci hızlandırmak için yeterli sayıda yardımcınız yok.

Kardiyolog Dr. Adam Splaver, kafeini sisteminizden çabucak atabilmek için sıvı alımına ihtiyacınızın olduğunu söylüyor. Egzersiz de faydalı olabilir; çünkü egzersiz sayesinde metabolizmanızı hızlandırırken, enerji fazlasından da kurtulmuş olursunuz.

Eğer paniklemeye başlarsanız, Heller’in önerisi derin bir nefes alıp, kendinize bu durumun kimyasal kaynaklı geçici bir şey olduğunu hatırlatmanız yönünde. Zira kafein, merkezi sinir sistemi uyaranıdır.

“Vücut kimyasını etkileyerek bizi savaş ya da kaç moduna sokar.” Yani, paniklemek işleri daha da kötüleştirecektir.

Böyle bir kabusu bir daha görmek istemiyorsanız ne yapmalısınız?

Enerjinizi kafein haricinde nasıl yükseltebileceğinizin yollarını arayın. Eğer kahve olmadan yapamıyorsanız, kafein alımınızı günlük 400 mg ile sınırlandırın. Demlenmiş kahvelerin çoğu 80-200 mg arası kafein barındırıyor.

Kafein miktarının, kahvenin nasıl hazırlandığına ve türüne göre de değiştiğini ekleyelim.

2 ya da 3 fincan kahve içmeniz normal. Eğer kafein toleransınız yüksekse, 4 fincan da sorun yaratmayabilir. Fakat bu miktarın ötesine geçmeniz, sıkıntılı durumlar yaratabilir.

Eğer mideniz bulanıyorsa, bayılacak gibi hissediyorsanız ya da başınız dönüyorsa, aşırı doz sınırlarında dolaşıyorsunuz demektir. Nadiren de olsa, özellikle de yüksek tansiyon ya da kalp sorunları ile boğuşuyorsanız, doz aşımı ciddi sorunlar doğurabilir.

Splaver, “Doz aşımı bazı insanlarda kalp ritmi bozukluğu, damar büzülmesi, kalp krizi, felç ya da tansiyonun fırlamasına neden olabilir.” diyor.

Eğer gerçekten dozu aştığınızı düşünüyorsanız, acil servise gidin ve sakın baristayı suçlamayın.

BENZER YAZILAR