1/ KALÇANIZ NASIL BOZULUR?
Kalça kemikleri leğen kemiğinde bir sokete bağlıdır. Çevresindeki kıkırdak doku hareketlerin etkisini yumuşatır. Bağ dokuları, tendonlar ve kaslar sağlamlık ve güvenli hareket aralığı sağlar. Ama bazen bir şeyler ters gider ve aşağıdaki sorunlardan biri oluşabilir.
1. Kas Gerginliği
Ani dönüş ve zıplamalarda kas liflerinin gerilmesi veya yırtılmasıyla oluşur. Futbol veya buz hokeyinde karşılaşılır. Tedavisi, dinlenme ve iyileşirken acıyı dindirmek için dönüşümlü buz ve ısı uygulamalarından ibaret.
2. Artrit
Eklemlerinizdeki kıkırdak doku, zaman içinde yıpranma ve aşınma, sakatlıklar, deformite ve kilo fazlalığından dolayı bozulabiliyor. Aktif kalabilmek için İskandinav tarzı dik ve geniş adımlarla yürümeye çalışın. İskandinav araştırmacılara göre bu pozisyon kireçlenen kalçaları güçlendirirken hiçbir tahrişe neden
olmuyor.
3. Kalça Bursiti
Kalça bursaları kalçalarda tampon etkisi yaratan mini yastıklar gibidir ve ortalama bir kalçada altı tane bulunur. Bu kesecikler iltihaplandığındaysa kalça bursiti oluşuyor. Sert yüzeylerde koşuyorsanız riski artırıyorsunuz. Toprak zemin veya çimlerde koşun.
4. Torn Labrum
Labrum musluk contalarına benzer şekilde, kalça eklemlerindeki çember biçiminde kıkırdaktır. Squat ve lunge gibi derin eğilmelerin yapıldığı egzersizler, yırtılacak kadar aşınmalarına yol açabilir ve operasyon gerekebilir. Bu hareketler kalçanıza acı veriyorsa kaçının.
5. Tendinopati
Güçsüz veya aşırı yorulmuş kaslar, kasları kalça kemiklerine bağlayan tendonlarda hasar yaratabiliyor. Yürürken, merdiven çıkarken veya ağrıyan tarafa doğru
yattığınızda ağrı hissedersiniz. Kalça abduktor kaslarını çalıştırın.
6. Genetik Miras
Altta yatan bir anormallik varsa, egzersizin ağrıya yol açması çok olasıdır. Kalça displazisi (kalça çıkığı), soket yeterince derin olmayıp kalçanın hafifçe yerinden çıktığı duruma deniyor. Bu problemin bebeklikte fark edilmesi mümkün. Ama çoğu zaman gözden kaçar ve yetişkinliğe uzanır. Kalça sıkışması ise, fazladan bir kemiğin uyluk kemiğinin soketine bastırmasıyla meydana gelir ve genellikle operasyonla düzeltilir.
7. Stres Kırığı
Aynı hareketi çok sık yapıyorsanız kalça kemiği çatırdayabilir. Maraton antrenmanları yaygın bir örnektir. Yoğunluğu hızlı şekilde artırdığınızda bu riski de
yükseltirsiniz. O yüzden aşamalı bir antrenman planı takip edin. Runner’s World dergisinin antrenman programlarından faydalanabilirsiniz:
http://www.runnersworldtr.com/tag/antrenman-plani/
2/ KALÇA KONTROLÜ
Bu hızlı testle probleminizi teşhis edin.
Kalçalarınız sizce çok mu sert? Bu pratik testi evde uygulayın: Sırt üstü uzanın ve sağ dizinizi sol omzunuza doğru yaklaştırın, zorlanma hissi yaşamadığınız noktaya kadar taşıyın. Aynısını diğer dizinizle deneyin. Bu hareketler sırasında kasıklarınızda acı hissediyorsanız, sıkışık kalçalara sahip olmanız olası. Bir fizik tedavi uzmanıyla görüşüp hedefe uygun egzersizler vermesini isteyebilirsiniz. Favori aktivitelerinizde değişiklikler yapmak da etkili sonuçlar verir. Örneğin koşuyorsanız, tepelere tırmanmayarak veya kısa adımlarla güvende kalabilirsiniz.