KALP ÇARPINTISININ NEDENLERİ

Arada sırada kalbinizin hızla çarptığını mı hissediyorsunuz? Peki kalp çarpıntısının nedeni ne olabilir?

1Kalbin aniden hızlı atmaya başlaması, kalp çarpıntısı olarak adlandırılıyor ve çarpıntı durumunda büyük bir duyarlılık, hızlı bir baskı ya da çarpıntı meydana geliyor. Çoğu insan için bu durum tamamen normal; ancak o garip çarpıntı hissi aniden donup kalmanıza neden olabilir. Kalıcı olduğu takdirde de daha ciddi sorunlara işaret edebilir. O halde, kalp çarpıntısı konusuna tüm detaylarıyla eğilelim, nedenleri ile birlikte hangi durumlarda ciddi bir vaka olarak ele alınması gerektiğini ve tedavisinin nasıl olduğunu inceleyelim.

Kalp çarpıntısı neden olur?

Biraz garip gelebilir; ancak kalp çarpıntısı çoğunlukla bir kalp probleminden ötürü meydana gelmiyor. UCLA tarafından 2014 yılında yapılan bir çalışma, kalp çarpıntısı şikayeti ile hastanelerin acil servisine başvuranların sadece %34’üne kalp hastası teşhisi konulduğunu belirtiyor.

Kalp çarpıntısı genellikle kalpten bağımsız olan stres, anksiyete, korku, yoğun egzersiz, belirli tedaviler, tiroid problemleri gibi hormonal değişimlere yol açan etkenlerden kaynaklanır. Bu etkenler neticesinde çarpıntı hissi meydana gelebiliyor.

Her ne kadar çalışmalarda günde 1-2 fincan kahvenin çarpıntıya neden olmayacağını belirtilse de, düzenli olarak kafein hapları ve enerji içeceklerinin tüketilmesinin kalp çarpıntısına neden olabileceğinin altı çiziliyor. Uyarıcı konumundaki bu ürünler kalbin daha hızlı çarpmasını sağlıyor ve bu da çarpıntı hissini tetikliyor. Ayrıca, kalıtımsal kalp hastalıkları ve genetik yapı da çarpıntı hissinin sıklığı üzerinde etkili oluyor.

Kalp çarpıntısı ne zaman ciddi bir hal alır?

Sorunun ciddi olduğundan endişelenmeye başlanmadan önce iki sorunun yanıtlanması gerek: Çarpıntılar ne sıklıkta oluyor ve çarpıntı ne kadar süre devam ediyor.

Eğer çarpıntılar kısa sürüyorsa, yani, diyelim ki 2-3 dakikadan kısa sürüyor ve zaman aralığı açısından da haftada 1 ya da daha az sıklıkta oluşuyorsa, doktora gitmek için acele etmenize gerek yok. Ancak, zaman aralığı bu kadar geniş değilse, yani daha sık karşılaşıyorsanız, mutlaka bir randevu almanız gerekiyor.

NYU School of Medicine’dan Dr. Robert Applebaum, göğüste rahatsızlık ya da ağrı, nefes darlığı, baş dönmesi ya da bayılma hissi gibi durumlarda acil servise gidilmesi gerektiğini belirtiyor.

Semptomlar olsun ya da olmasın, uzun süren ve sık rastlanan çarpıntıların kalp ritmi bozukluğuna işaret edebileceği de belirtiliyor. Kalbin sıkça düzensiz attığı artiral fibrilasyon durumu da insanları felç riski ile karşı karşıya bırakabilir. Bunun nedeni ise kalpte düzenli ve yeterince güçlü kasılmaların meydana gelmeyişi ve buna bağlı olarak da kalpte kan birikmesi nedeniyle pıhtılaşmanın oluşması olarak açıklanabilir. Bu durumda pıhtılar beyne pompalanabilir ve kan akışı engellendiği için de felç oluşabilir.

Kalp çarpıntısı tedavisi

Doktorun ilk olarak kalp atışı ile ilgili bir sorun olup olmadığını belirlemek isteyecektir. Eğer stres ya da kafein ilaçları gibi kardiyak olmayan bir etken varsa, bu etkenler önlenerek çarpıntılar azaltılabilir. İlk tedavi sonrasında, eğer tanımlanabilirse, çarpıntıya neden olan etkenler devre dışı bırakılabilir. Teşhis edilemezse, kalp ritmine bakılır. EKG uygulanabilir ve kalp ritmi birkaç gün izlenebilir. Eğer aritmi, yani kalp ritmi bozukluğu söz konusuysa, önünüze iki seçenek çıkacaktır. Birincisi, pıhtılaşmayı önleyen antikoagülan ilaçların kullanılmasıdır. Aynı zamanda beta blokerler ya da kalsiyum kanal blokörleri de kullanılabilir. Diğer seçenek ise ablasyon olarak tanımlanır.

BENZER YAZILAR