Kalp çarpıntısı ne zaman ciddi bir hal alır?
Sorunun ciddi olduğundan endişelenmeye başlanmadan önce iki sorunun yanıtlanması gerek: Çarpıntılar ne sıklıkta oluyor ve çarpıntı ne kadar süre devam ediyor.
Eğer çarpıntılar kısa sürüyorsa, yani, diyelim ki 2-3 dakikadan kısa sürüyor ve zaman aralığı açısından da haftada 1 ya da daha az sıklıkta oluşuyorsa, doktora gitmek için acele etmene gerek yok. Ancak, zaman aralığı bu kadar geniş değilse, yani daha sık karşılaşıyorsan, mutlaka bir randevu alman gerekiyor.
İlgini çekebilir: Kalp Sağlığın İçin 5 Dakika
NYU School of Medicine’dan Dr. Robert Applebaum, göğüste rahatsızlık ya da ağrı, nefes darlığı, baş dönmesi ya da bayılma hissi gibi durumlarda acil servise gidilmesi gerektiğini belirtiyor.
Semptomlar olsun ya da olmasın, uzun süren ve sık rastlanan çarpıntıların kalp ritmi bozukluğuna işaret edebileceği de belirtiliyor. Kalbin sıkça düzensiz attığı artiral fibrilasyon durumu da insanları felç riski ile karşı karşıya bırakabilir. Bunun nedeni ise kalpte düzenli ve yeterince güçlü kasılmaların meydana gelmeyişi ve buna bağlı olarak da kalpte kan birikmesi nedeniyle pıhtılaşmanın oluşması olarak açıklanabilir. Bu durumda pıhtılar beyne pompalanabilir ve kan akışı engellendiği için de felç oluşabilir.