KALP KRİZİ GEÇİRDİĞİNİZİ ANLAMANIN 3 HASSAS İŞARETİ

kalpKalp krizi geçiriyor olursanız fark eder misiniz? İşte dikkat etmeniz gereken ince ve korkutucu detaylar.

Şimdiye kadar birçok kalp krizi sahnesi izlemişsinizdir: Nefes alamamam hali, ellerin göğüste toplanması durumu ve yaşayan insanı yere yıkacak kadar güçlü bir acı.

Artık bu fotoğrafı değiştirme vakti: Bu Hollywood tarzı kalp krizi görüntüsü pek de klasik değil. İrlanda’da bulunan Trinity College’ın araştırmacılarına göre 900 kalp krizi geçirmiş hasta incelendiğinde, %65’inin ‘yavaş’ başlangıç semptomları gösterdiği görülüyor. Bunlar arasında göğüs ve sol kol ağrıları, nefes darlığı ve yorgunluk da bulunmakta. Yalnızca %35 film sahnelerine yakın işaretler gösteriyor.

Problem şu ki, krizin ince işaretleri tedaviyi öteleyebilir çünkü ne olduğunun fark edilmemesi çok olası. Araştırmada daha hassas belirtiler gösteren kişilerin tedaviye ulaşma süreleri 3.5 saat olarak belirlenirken, daha dramatik işaretler gösteren kişilerinki 2 saat olarak görülüyor.

Men’s Health kardiyoloji danışmanı Dr. Prediman K. Shah’a göre “Bir kalp krizi geçirdiğinizde, bu çok büyük ihtimalle arterlerin hızlıca kapanmasıyla alakalıdır. Eğer bir anjiyoplasti ya da pıhtı düzenleyici ilaç tedavisi bulunmazsa, kalp kasları 3 ila 6 saat arasında ölecektir. Bizim ‘kas zamandır’ gibi bir deyişimiz vardır. Çünkü 1.5 saat geç kalmak bile felaket sonuçlar yaratabilir.”

Eğer kalbinizde bir tehlike hissediyorsanız ilk yapmanız gereken acil servisi aramak. Fakat kalbinizi korumak için ilk yapılabilecek şey bir yetişkin aspirini almak. Dr. Shah’a göre “Çiğnemek yutmaktan daha hızlı etki sağlayacaktır. Aspirin kalp arterlerindeki pıhtılaşan kan miktarını azaltır.”

Felaketi engellemek için ise bu 3 uyarıyı dikkate alın ki radarın dışına çıkmayın: 

BENZER YAZILAR