Kalp masajı nasıl yapılır?

Kalp masajı nasıl yapılır? konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazıyı okuyun.

Size ilginç bir bilgi verelim: Bugün, hastane dışında kalp krizi geçirenlerin sadece üçte biri ihtiyacı olan yardımı alabiliyor! Bunun en muhtemel sebebi ise insanların yüzde 70’inin kalp masajı yapma konusunda ya tamamen bilgisiz olması ya da “yanlış bir şey yaparım” endişesiyle kendine güvenmemesi…

Oysa kalp masajı yapmak da bunu öğrenmek de çok kolay. Unutmayın ki işin içinde hayat kurtarmak var! Bu arada hemen bir hatırlatmada bulunalım: Kalp masajı yapmak zordur. Kaslarınız kısa sürede yorulur ve yaptığınız masajın etkisi de azalır. Eğer kalp masajı yaparken kaslarınızın yorulduğunu hissederseniz hemen işi başka bir yetişkine devredin ve iki dakikada bir hastayı devralarak ambulans gelene kadar masaja devam edin.

DİKKAT! Aşağıda yetişkinlere uygulanacak kalp masajını tarif etmeye çalıştık. Çocuklar ve bebekler söz konusu olduğunda yapılacak masaj çok daha başkadır üstelik fazlasıyla dikkat ve özen gerektirir.

  1. Eğer hasta kendinde değilse ya da zorlukla nefes alıyorsa, birine acilen 112’yi arayıp ambulans çağırması için seslenmekle işe başlayabilirsiniz. Tek başınaysanız elbette bu işi siz üstleneceksiniz.
  2. Ellerinizi üst üste koyarak avuçlarınızı açın ve hastanın tam göğsünün ortasına yerleştirin. Ardından kuvvetli ve hızlı biçimde pompalar gibi göğüs üzerine bastırmaya başlayın. Her baskıda göğüs kafesinin beş santimetre kadar aşağıya inmesini sağlayın. Bu işlemi dakikada 100 kez olacak sıklıkta tekrarlayın. Hastanın nabzını da sık sık kontrol edin. Hasta kendine gelmeye başladıysa ve kalp çalıştıysa masaj yapmayı hemen bırakın.

BENZER YAZILAR