Sağlık ile bağlantısı
Birkaç yıl boyunca fazla miktarda çikolata ve aşırı işlenmiş ya da şeker yüklü olan abur cubur gibi plastik paketlerde satılan şeyleri tüketirsen, hücreleriniz James Dean gibi hareket etmeye başlayacaktır. Ve hücrelerin kan şekeri saldırılarına, insülinden daha fazla glikoz almayı reddederek baş kaldırmaya başlar. “Prediyabet” olarak da adlandırılan bu durum, “insülin direnmesi” olarak bilinir. Böylece pankreasın küserek yeterli miktarda insülin üretmeyi keser.
Kanındaki glikoz miktarıysa artmaya başlar. Alınan her bir kilogramla birlikte vücut daha fazla insülin yakmaya başlar ve daha yüksek kan şekeri sahibi olursun. Bu durum, daha büyük kalçalara sahip olmanı yaratmasının dışında başka problemleri de beraberinde getirebilir. Evet, kalp hastalıkları, çarpıntı ve diyabet olasılıklarından bahsediyoruz. Harvard Üniversitesi Tıp Akademisi Beslenme Bölüm Başkanı Walter Willet, yüksek kan şekeri, kanın organlar üzerinde baskı uygulamasını arttırabileceğini söylüyor.
Peki tam olarak ne kadar glikoz sağlıklı değil o zaman? Bir sınırı var mıdır? Bilim insanları hâlâ ayrıntılarını araştırıyor. Elde edilen veriler, aile geçmişi ve diğer risk faktörlerine bağlı olarak değişiyor. Ancak bilim gazetesi The Lancet’in 2006 yılında yaptığı bir araştırmaya göre açken kan şekeri (sabah kahvaltı etmeden önce kan şekeriniz en düşük seviyede olur) desilitrede 88 miligramdan yüksekse kalp hastalıkları ve çarpıntı riskinin yükseldiğini açıkladı. Amerikan Diyabet Birliği’ne göre ise 20 yaşından büyük Amerikalı kadınların yüzde dokuzunda bu durum mevcut. Üstelik üçte biri bundan bihaber.
Eğer tedavi edilmezse, ikinci derece diyabet hastalığına dönüşebilir. Bu durumda kan, insülin hormonunu salgılayamıyor. Yüksek kan şekeri kötüdür. Ancak düşük kan şekeri seviyesine sahip olmak da sevindirici bir durum değil. Eğer glikoz seviyesi 70 mg/dL’nin altındaysa hipoglisemisi sahibisin demektir. Bu, mide bulantısı, yorgunluk, baş dönmesi ve aşırı açlık hissi yaratır. Kadınların yüzde birinden azında hipoglisemi görülürken sebebi çoğu zaman genetik kaynaklı oluyor. Uzun dönemli zararlarını düşünecek olursak yüksek kan şekeri kadar tehlikeli bir durumdur. Bu belirtilere sahipsen mutlaka bir doktora görün ve tüm kontrollerini yaptır.