KANSER RİSKİ: LİSE SONRASI ALINAN KİLOLAR

Lise pantolonunuza sığabiliyor musunuz? Yeni bir pantolon ihtiyacından çok daha büyük bir sorununuz olabilir.

dna

 

Manchester Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, yetişkinlik döneminde alınan kilolar, kanser riskinizi bir hayli arttırıyor.

Yaşları 18 ila 65 arasında değişen 300.000 yetişkinin vücut kitle indekslerinin mercek altına alındığı araştırmada, vücut kitle indeksleri 22 (yani sağlıklı ya da normal) civarından, fazla kilolu olarak nitelendirilen 27 seviyesine ilerleyen kişilerde obeziteye bağlı kanser gelişimi riskinin, vücut kitle indeksleri 18.5- 24.9 arasında kalan kişilere kıyasla %50 yükseldiği ortaya çıktı.

Yani, 170 cm boyundaysanız, lisede 70 kg ağırlığındayken şimdilerde 86 kg ağırlığındaysanız, kilo alımı ile ilişkilendirilen kanser türlerine sahip olma olasılığınız %50 artmış oluyor.

Obezite, tüm vücudunuzda enflamasyon riskini arttırarak DNA’larınıza zarar veriyor ve kansere yol açan mutasyonların önünü açıyor. Dahası, yağ hücrelerinden salınan hormonlar da kanserli hücrelerin büyümesini tetikliyor.

Fazla kilolarınızla geçirdiğiniz yıllar arttıkça, kanser riskiniz de yükseliyor.

Eğer liseden bu yana kilo aldıysanız, kanser riskinizi arttırmamak adına fazla kilolarınızdan kurtulmaya başlamalısınız. Vücut ağırlığınızın %5’ini kaybederek başlayabilirsiniz. Bir sonraki hedefiniz ise normal vücut kitle indeksi seviyesine gelmek olmalı.

 

 

BENZER YAZILAR