KANSER TEDAVİSİ GÖREN ÇOCUKLARA ÖZEL ONKOBİS

Kanser Savaşçıları Derneği’nin Türkiye genelinde çocuk onkoloji servislerine hediye edeceği serum askılı bisiklet Onkobis kanserle mücadele eden minik savaşçılarla buluşmak üzere yola çıkıyor.

Kanser Savaşçıları Derneği’nin zorlu tanı ve tedavi sürecinde çocukların hastanede geçirdiği süreyi daha keyifli hale getirmek ve sağlıklarına katkı sağlamak amacıyla üzerinde çalıştığı Onkobis projesi tamamlandı. Amerikan Hastanesi ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi uzmanları denetiminde Aslı Bisiklet’in desteğiyle tasarlanan bisikletler, tamamen kanserle mücadele eden çocukların sağlığı ve güvenliği düşünülerek hazırlandı. Başka bir örneği olmayan Onkobis ilk olarak Kanser Savaşçıları Bisiklet Ekibi’nin sosyal medyada başlattığı kampanya ile duyuruldu. Hayatını kanserle mücadeleye adamış doktorlar ve hasta yakınlarından oluşan gönüllü bisikletçiler, Global Bisiklet İnisiyatifi GBI’ın Europe 2016 uluslararası etkinliğinde günde ortalama 100 km pedal çevirerek bir haftada Viyana’dan Berlin’e ulaştı. Gönüllüler bu organizasyon sırasında topladıkları bağışlarla ve yürüttükleri farkındalık kampanyasıyla minik savaşçılar ve Onkobis projesine büyük destek sağladı.

Fikir Çocuk Onkoloji Servisi Hemşiresinden

Onkobis’in Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan tanıtım toplantısında konuşan dernek başkanı Aslı Ortakmaç, bu projeyle derneğin sloganı olan “hepimiz birimiz için” sözünün hayat bulduğunu söyledi: “Serum askılı bisiklet fikri Ankara’da çocuk onkoloji servisinde çalışan gönüllü hemşiremiz Gülşah Taşkın’ın gönderdiği maille doğdu. Gülşah Hemşire çocukların hastanede yatağa bağlı kalmadan, oyun oynayarak tedavi almasını istiyordu. Dernek ilgili uzmanlar rehberliğinde çocukların güvenliği ve sağlığını önplanda tutarak, proje için çalışmaya başladı. Bu arada bir grup bisikletçi gönüllümüz, uluslararası bisiklet organizasyonu GBI’ın Viyana-Berlin arasında gerçekleşen bisiklet organizasyonuna katılarak, projemiz için uluslararası platformda bağış ve farkındalık kampanyaları yürüttüler. Sporcularımızın GBI Europe 2016’ya katılmaları için gerekli bütçe Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla sağlandı. Sonunda projemiz de bütçemiz de hazır olduğu halde serum askılı bisikletimize inanan bir üretici bulamadık. Ta ki Aslı Bisiklet yetkilileriyle buluşuncaya kadar. Aslında Aslı Bisiklet’le bir başka gönüllümüz işi sırasında tanıştı ve onlara projemizden söz etti. Genel koordinatör Sacit Emanet ve aile iki yıl önce babalarını kanser sebebiyle kaybettikleri için projeyi bizim kadar sahiplendiler ve bunca gönüllünün işbirliği ve emeğiyle Onkobis’imiz bugün huzurlarınızda…”

GBI Europe 2016 etkinliğinde 6 günde yaklaşık 800km. pedal çevirerek Viyana’dan Berlin’e ulaşan bisiklet ekibinden Dr. Okan Falay da Onkobis’e destek sağlamak için yaptıkları zorlu ama keyifli bisiklet yolculuğunu anlattı. “Aramızda o güne kadar bisiklet sporuyla hiç ilgilenmemiş arkadaşlarımız vardı. Kanser tedavisi için çalışan doktorlar, hemşireler, sağlık çalışanları ve yakınları kanser tanısı almış gönüllülerden oluşan 11 kişilik bir ekiple bu projeye inandık. Projenin hayata geçmesinde Beşiktaş Belediyesi’nin ve Serdar Cebe’nin büyük katkıları oldu.”

Onkobis’in geliştirilme ve servislere gönderildikten sonraki araştırma sürecinde rol alan Koç Üni. Tıp. Fak. Hastanesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Bölümü’nden Dr. Banu Oflaz Sözmen ise Onkobis’in çocukların tedavi sürecindeki olumlu etkilerinden şöyle söz etti: “Hastalarım çocuk. Ne kadar ağır tanıları olsa, tedavileri yoğun olsa, uzun süre hastanede kalsalar da çocuklar. Çocukça şeyler yapmaktan hoşlanıyorlar. Onlarla oyun oynarsanız o günkü durumu ne olursa olsun gülüyorlar. Onkobis, onlara çocuk olduklarını hatırlatacak bir proje. Tüm tedavi sürecinde hastanede kaldıklarında koşamıyorlar, oynayamıyorlar. Fiziksel aktivitelerini devam ettirmeleri tedavinin başarısını artırıyor. Bu projeyle hem farkındalık yarattık hem de çocuklara ‘Siz çocuksunuz, bisiklete binebilirsiniz’ dedik.”

60 Onkobis Hazır!

Dernek ilgilileri serum askılı bisikletleri servislere gönderdikten sonra tedaviye etkileriyle ilgili bir de bilimsel araştırma yapmayı planlıyor. Bu araştırmayla ilgili bilgi veren Koç Üni. Tıp. Fak. Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristlerinden Dr. Tuba Mutluer ise bisikletlerin depresyon, kaygı bozukluğu gibi sorunlar için de önleyici olabileceğini dile getirdi: “Uzun süre hastanede kaldıkları için çocuklarda görülebilecek içe kapanma, depresyon gibi rahatsızlıklara karşı da iyi düşünülmüş bir proje. Ayrıca çocukların sosyalleşmesi, iletişim kurmasında da etkili olacağını düşünüyorum.”

Toplantıda söz alan Aslı Bisiklet temsilcisi Muammer Yıldız ise bu projede yer almanın onlar için çok önemli olduğunu vurguladı: “Şirketimiz bir aile şirketi ve kurucusu Sebahattin Emanet’i 2 yıl önce kanser sebebiyle kaybettik. Bu yüzden çok önem verdiğimiz Onkobis için dernek yetkilileriyle yaptığımız toplantılar sonucunda birkaç model belirleyip, öyle çalıştık. Dilerim ihtiyacı olan herkese ulaştırabiliriz bisikletlerimizi.”

Toplantı sırasında GBI Europe 2016’da pedal çevirdiği bisikletini derneğimize bağışlayan Doğan TV Washington Temsilcisi Serdar Cebe’nin bisikletinin de açık
artırmaya çıkarılacağını ve elde edilen gelirin yine proje için kullanılacağı belirtildi.

İlk olarak üretilen 60 bisiklet İstanbul, Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa, İzmir’deki pediatrik onkoloji servislerine gönderilecek.

BENZER YAZILAR