Yeni yapılan bir çalışma, kanserin şans meselesi olmadığının altını çiziyor.
Nature’da yayımlanan yeni bir çalışma, çevresel etkenlerin ve yaşam tarzının kanser oluşumunda bir hayli etkili olduğunu belirtiyor. Araştırmacılara göre toksinlere ve radyasyona maruz kalmak, kanser oluşumu riskinin tetiklenmesinde büyük rol oynuyor.
Aralarında akciğer kanserinin de bulunduğu birçok kanser vakasında artış meydana geldiğinin belirtildiği çalışmada, sigaradan hava kirliliğine, güneş ışınlarından kötü beslenmeye kadar birçok çevresel etkenin kanseri tetiklediği öne sürülüyor. Bu tespitleri elbette daha önceden duymuşsundur; ancak bu çalışma, kanserin nasıl başladığını ve bazı kanser türlerinin neden daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.
2015 yılında Science’da yayımlanan bir diğer çalışmada, birçok kanser türünün “kötü şans” sonucu oluştuğu iddia edilmişti. Söz konusu çalışmada, 31 farklı doku tipindeki kanserler incelenmişti. Science’da bulunan çalışmanın yazarları, örneğin kolon kanseri ve beyin kanserinin, DNA kopyalanması sonucunda bazı hücrelerde rastgele mutasyonların oluşması sonucunda ortaya çıkabildiği vurgulanmıştı. Bu da, bazı insanların hücresel seviyede kötü şansa sahip oldukları demek oluyordu. Ancak elbette insanlara rahatça sigara içebilecekleri söylenmiyordu. Bilim insanları, daha sonra yapılacak çalışmalarda bu faktörlerin de göz önünde bulundurulmasını ve kanserle mücadele adına yapılacak yeni çalışmaların bu bağlamda geliştirilmesini öneriyorlardı. Ancak yine de birincil korunma yöntemlerinin sanıldığı kadar efektif olmadığı belirtiliyordu.