DERS 3 BİR BİRA GÖBEĞİ HER ŞEYİ BOZABİLİR
Geçtiğimiz 10 yılda egzersiz ve bilinçli beslenmeye rağmen her yıl yarım kilo kadar aldım. Bugüne gelirsek, bel çevresi-boy oranım (doktorların diyabet, kalp hastalıkları ve erken ölüm riskini görmek için kullandıkları WHtR testi), aşırı kiloluluk eşiğinden sadece bir puan düşük olduğundan bıçak sırtı bir noktada olduğumu öğrendim. Ayrıca kan şekeri değerim prediyabeti işaret ediyormuş. Paul’un değerleriyle kıyaslarsak, onunkiler hiçbir risk taşımıyor. Diyetisyen Chris Mohr, benimkilerinse tipik bir obezite yolcusuna ait olduğunu söyledi. Yılda yarım veya bir kilo aldığınızda bunu çok önemsemiyor, en son 2012’de giydiğiniz smokini denediğinizde olmadığı ve yeni bir tane kiralamak zorunda kaldığınız gerçeği gözünüzden kaçabiliyor. Diyetisyen Mohr ve Dr. Dunsky beslenme programımı incelemeye aldılar ve bir ayda içtiğim 54 ev yapımı birayı işaretlediler (Paul sadece 14 tane içiyor) ve azaltmamı tavsiye ettiler. Bu şekilde kilo vermem, hatta kan şekerimin normale dönmesi mümkünmüş.
GENÇ ADAMIN ALDIĞI DERS
İleride kötü bir sürprizle karşılaşmamak için bel çevresi-boy oranınızı ölçtürün. Sekiz bin genç üzerinde yapılan yeni bir çalışma kafa açan istatistikler sunuyor: Düzenli ve ağır epizodik içicilerin (ayda en az bir defa olmak üzere bir kerede beş içkiden fazla içen erkekler) aşırı kilolu olma riskleri yüzde 41 daha fazlayken, gelecek beş yıl içinde obez olma ihtimalleri de yüzde 36 daha yüksek. Alkolü sınırlı tüketmek ve kilo kontrolü yapmak önemli. Ancak tartı ve VKİ yerine bel çevresinin boya oranlandığı WHtR, hayati risk taşıyan karın yağlarını da hesapladığı için daha güvenilir. WHtR değerinizi bulmak için bel genişliğinizi (kalça kemiğinin hemen üstünden) boyunuza bölün (her ikisi inç cinsinden olmalı). 0,43 altı normalden zayıf; 0,43-0,52 arası sağlıklı; 0,53-0,62 aşırı kilolu; 0,63 ve üzeri obez kabul ediliyor.
YAŞLI ADAMIN ALDIĞI DERS
Her gün azar azar içmek kendiniz için yapabileceğiniz en büyük kandırmaca. Ben evde kendi biramı kendim yapıyorum. Haliyle üzerinde kalori değeri yazmıyor ama kaba bir hesap yapması o kadar zor değil. Şişe başına 340 ml ve birçoğunun yüksek alkol oranına sahip olduğunu düşünürsek, yaptığım hesaplara göre bira tüketimim bana ayda fazladan 12 bin ekstra kaloriye mal oluyor. Üstelik bu, sorunun sadece yarısı. Mohr, vücudun tercihen ilk olarak alkolü işlemeye aldığını söylüyor ve ekliyor: “Eğer bunu zehir olarak algılasaydı bundan kurtulmaya çalışırdı ama bunun yerine tıpkı vasat bar yemekleri gibi midenize ne giriyorsa onu depolamayı tercih ediyor.” Bu da yiyeceklerden daha fazla yağ, biradan daha fazla kalorinin vücudunuzda kalmasına yol açıyor ve bira göbeği de tam olarak böyle oluşuyor.