Karbonhidratları hayatımızdan silmeli miyiz?

Karbonhidratsız beslenme programları diet guruları, ünlü beslenme uzmanları ve spor salonundaki arkadaşınız tarafından tavsiye ediliyor olabilir. Peki acaba haklılar mı? muscleevo.net sitesinin kurucusu Christian Finn bu soruya bir cevap veriyor.

Yüzlerce beslenme programı sizlere ihtiraslı bir şekilde karbonhidratları tamamen hayatınızdan çıkartmanız gerektiğini ve bunun yağlarınızdan kurtulmak için en hızlı ve efektif yol olduğunu öneriyor. Çünkü beslenme üzerine yazılmış uzmanlık kitaplarında gerekli yağ asitlerini, gerekli aminoasitleri ve gerekli mikronütrientleri bulabiliyorsunuz. Fakat gerekli karbonhidratlar hakkında bir bilgi yok.

Bu gerekli yağları, aminoasitleri, vitaminleri, mineralleri ve suyu vücudunuza aldığınız sürece vücudunuz çalışmaya devam edecektir. Çünkü vücut bunları üretemediği için dışarıdan almaya ihtiyaç duyacaktır. Fakat vücudunuz protein’den glükoz üretimi sağlayabilir ve bu da karbonhidratların yapı maddesidir. Yani zaruri beslenme ihtiyacınız değildir.

Fakat sadece yağ ve protein alarak yaşayabiliyor olmanız, bunun iyi bir fikir olduğunu göstermez. Hayatta kalmanızı sağlayacak beslenmeyle, gelişmenizi sağlayacak beslenme farklı şeylerdir. Genel ihtiyaçlar üzerinden karar verip beslenme programı uygulamaktansa vücudunuzun ne kadar hareketli olduğuna ve yaptığınız hareketlere bağlı olarak karbonhidrat alımınızı dengeleyebilirsiniz.

Obezseniz, her öğünü hesaplayarak, sürekli spor yaparak yaşamaya çalışıyorsanız sınırlayıcı karbonhidratlar vücudunuzun işine yarayacaktır. Birinci olarak; düşük karbonhidratlı dietler protein açısından zengin olurlar. En doyurucu besin oldukları için iştahınızı karbonhidrat veya yağlardan çok daha çabuk kapatacaktır.

Bazı insanlar karbonhidrat açısından zengin bazı besinlerin açlıkları tetiklediğini ve insanı sonu gelmez bir abur cubur döngüsüne sokabileceğini söylüyor. Bu acıkma nöbetleri birkaç gün de sürebilir, bir kaç hafta da. Bir paket cips yediğiniz zaman kendinizi bir anda 2 paket büyük cips almaya giderken bulabilirsiniz. Bu tetikleyici besinlerden uzak durarak daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabilirsiniz. Yani basitçe; düşük karbonhidratlı beslenme alışkanlıkları kilo vermenizi kolaylaştıracaktır çünkü düşük kalorilidir.

Ketojenik Beslenme

Gene de hayatlarınızda karbonhidratları minimize etmek demek tamamen çıkartmanız demek değil. Enerji açığı oluşturabilecek, yağ ve protein anlamında güçlü bir diet (neredeyse hiç karbonhidrat içermeyen) kilo kaybetmek için mantıklıdır. Fakat genel beslenmenizin %30-40′ını karbonhidratlarla sağladığınız bir beslenmeden daha iyi değildir.

Arizona State University’den araştırmacılar 6 haftalık bir periyotta 2 ayrı beslenme programını karşılaştırmışlar. Birincisi ketojenik, yani tüm kalorilerin %10′dan azı karbonhidratlardan geliyor. İkincisi ise karbonhidrat açısından daha zengin (total kalorinin %40′ı), yağ açısından daha az (total kalorinin %30′u) bir program. İki programda da protein miktarı aynı. İki grubun denekleri de sonuçta kilo kaybetmişler. Fakat kaybedilen yağ miktarı anlamında pek belirgin bir değişiklik yok. Tamamen karbonhidratı çıkarttığınız bir beslenmenin ilk haftasından itibaren sinirlilik ve yorgunluk hali görülebilecektir. Yani akıllı davranmak gerekiyor.

Gym Yakıtı

Beslenmenizi ayarlarken yaptığınız egzersiz miktarını ve tarzını da göz önünde bulundurmalısınız çünkü karbonhidratlar yoğun çalışmalarda hazırlık ve sonrasındaki toparlanma süreci için önemli bir rol oynarlar.

Eski bir powerlifting şampiyonu olan ve Amerika’nın düşük karbonhidratlı beslenme konusunda uzman araştırmacılarından Dr. Jeff Volek bile ketojenik dietlerin spor salonundaki performansınız açısından ters etki yaratabileceğini itiraf ediyor. “Eğer kilo almak istiyorsanız, deneyimlerim sıkı bir ketojenik diet programı ile kilo kaybından kaçınmanın zor olduğunu ve kilo almanın imkansız olduğunu söylüyor.”
Eğer asıl amacınız kilo kaybetmekse karbonhidratlı besinleri programınızdan kesmeniz doğru bir yol olacaktır. Fakat tamamen çıkartmanıza da gerek yok. İyi bir takım elbise gibi karbonhidrat alımınız da tam vücudunuza oturacak şekilde ayarlanabilir.

BENZER YAZILAR