KARNININ SESİNİ DİNLE

Sizin için en doğru beslenme planını bulmak için bağırsaklarınıza kulak kabartın.

Kişiye özel beslenme planları fitness dünyasının son trendlerinden biri ve gittikçe de yayılıyor. Bunda yakın zamanda İsrail’de yapılan ve aynı sağlıklı besinlere farklı kişilerin farklı -hatta birbirine zıt- reaksiyonlar gösterebildiğini ortaya çıkaran bir çalışmanın da katkısı var. Ancak bu trend biraz cep yakabiliyor. Zira bunca zaman yanlış beslendiğinize inandırıldıktan sonra beslenme düzeninizin kontrolünü bir diyetisyene bırakmanız salık veriliyor. En saflarımız her zamanki gibi önden gidiyor.

En yakın diyetisyene doğru yola koyulmadan önce bilim dünyasındaki ufuk açıcı şu teoriyi dinleyin: Araştırmacılar insanların aynı yiyeceklere gösterdikleri
reaksiyon farklılıklarının bağırsaklarındaki mikrobiyomdan kaynaklandığını düşünüyor. Mikrobiyomu, bağırsaktaki besinleri parçalamaya ve içlerindeki besin öğelerini özümsemeye yardım eden bir bakteri ekosistemi olarak düşünün. Mikrobiyomunuz dengede ise sağlıklı gıdalar işini gayet iyi yapıyor. Eğer sindirim sisteminizin içi The Hangover filminden bir sahne kadar karışıksa, sağlıklı besinler pek fayda gösteremiyor. Ama neyse ki probiyotik takviye almanın midedeki bakterileri düzenlemeye yardımcı olduğu kanıtlandı. California Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, düzenli probiyotik almanın depresyon ve anksiyeteye bile iyi geldiğini ortaya koyuyor. Kaygılanmayı bırakın, bağırsağınıza güvenin, paranız da cebinizde kalsın.

Probiyotik takviyenizin faydası kanıtlanmış bu bakterileri içerdiğinden emin olun.

L ACIDOPHILUS
Lactobacillus acidophilus sindirimi geliştirirken kolesterol dengesini de sağladığından, insan sağlığı için hayati bir önem taşıyor.

L RHAMNOSUS GG
Bağışıklık sistemi için çok güçlü bir destekçi olan bu tür, alerjilere karşı savaşıyor ve kan şekerini de düzenliyor.

L HELVETICUS
İsviçre peynirinin fermente sürecini başlatan bu bakterinin uyku kalitesini ve süresini artırdığı biliniyor.

B LACTIS
Bifidobacterium lactis vücudun vitamin ve mineralleri özümsemesine yardım ediyor. Ayrıca kanserli tümörlerle savaştığı da biliniyor.

BENZER YAZILAR