Karnitin (L-Carnitine) ve Faydaları

Karnitin, vücuttaki yağın enerjiye dönüşmesini sağlayan bir maddedir. Vücudumuz, karaciğer ve böbrekler sayesinde karnitin (l-carnitine) üretebilmektedir ve bu üretilen karnitin; kas, kalp, beyin ve sperm hücrelerinde depolanmaktadır.

Vücut, genellikle yeterli miktarda karnitini kendisi üretebilmektedir. Ancak bazı durumlarda, vücut bu supplementler’i yeterli miktarda üretemez veya üretse bile, dokulara yeterli miktarda ulaştırılmasını sağlayamaz. Şimdi hep birlikte karnitinin ne işe yaradığını ve vücut için faydalarını inceleyelim.

carnitin1

Karnitin ne işe yarar? 

Karnitin, antioksidan maddeye benzer davranışlara sahip olduğundan, bir çok koşulda tedavi yöntemi olarak önerilmektedir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve bu sayede hücrelerin zarar görmesi engellenmiş olur. Yağ yakıcı olarak bilinen karnitinin, bu şekilde vücudu koruma özelliği sayesinde, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa karşı koruma sağlamaktadır.

Gelelim yağ yakıcı özelliğine. Karnitin; yağ asitlerinin, bütün hücrelerde bulunan ve enerji üretimini sağlayan mitokondriye taşınmasını sağlamaktadır. Bu sebepten anlaşılacağı üzere, karnitin vücutta bulunan yağın, maksimum seviyede enerjiye dönüşmesini sağlar ve vücutta yağın birikmesini önler. Aynı zamanda mitokondride bulunan metabolik artıkların birikmesini engelleyerek, enerji üretimi hızını da yükseltme görevine sahiptir. Özellikle spor yapan ve yağ yakmak için karnitin kullanan kişilerin, kullanmayanlara göre daha çok kilo verdiği kanıtlanmıştır.

Karnitin, vücuttaki yağın yüksek oranda enerjiye dönüştürülmesini sağlayarak, spor yapan kişilerin, bu esnada performanslarının yükselmesine yardımcı olmaktadır. Böylece kişinin çalışma ve kapasitesini artırma özelliği bulunur. Kazandığınız enerji sayesinde, daha ağır kilolar kaldırabilir ve daha uzun süre antrenman yapabilirsiniz. Üstelik, antrenmanlarınız sırasında kaslarınız enerji üretirken açığa çıkan hidrojen iyonu birikimini azaltma özelliği olduğundan, kaslardaki yoğunluk ve yanma hissinin de azaldığı kanıtlanmıştır.

Karnitinin hastalıklara etkisi nedir? 

Karnitin maddesinin, bir takım hastalıkların tedavisinde kullanıldığını söylemiştik. Bu hastalıkların başında, kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Ayrıca, sık rastlanan bir hastalık olan anjin tedavisinde, doktor kontrolünde doğru miktar belirlenerek karnitin kullanımı sayesinde, göğüs ağrıları yaşamadan antrenman yapabilmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Daha da önemlisi, yapılan bazı araştırmalarda, bir kez kalp krizi geçirmiş kişilerin tedavisinde, yine doktor kontrolünde karnitin kullanımının, ikinci kez kriz geçirme olasılığının, kalp atış ritmindeki bozuklukların ve göğüs ağrılarının azaltıldığına dair bir takım veriler mevcuttur.

Karnitinin, vücut için sağladığı faydalardan birisi de, damar sağlığına olan katısıdır. Özellikle akut damar tıkanıklığı yani bilinen adıyla damar tıkanıklığı nedeniyle yaşanan, kramp ve ağrıların l-karnitin takviyesi kullanılarak, yüksek ölçüde azaltıldığı da bilinmektedir. Bu sebeple, damar tıkanıklığı yaşayan kişilerde, bacaklara daha az kan gitmesi ve bu sebeple yürüme zorluğu çekme rahatsızlığının da azalması söz konusu olmaktadır.

Karnitinin yan etkileri 

Karnitinin bilinen yan etkileri oldukça hafif etkilerdir. İlk kullanımlarda, önerilen miktardan fazla kullanıldığı taktirde, mide bulantısı veya ishal gibi etkiler görülebilmektedir. Bu sebeple dozajı doğru ayarlamak önemlidir.

Aynı zamanda; diyabet, yüksek kan basıncı, karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları olan kişilerin, bir uzman desteği ile birlikte doğru miktarı tespit ederek kullanması, kişilerin sağlığı için oldukça önemlidir.

BENZER YAZILAR