Erkekler daha şanslı.
Erkekler daha fazla testosteron hormonu salgıladıkları için daha fazla kas kütlesine sahipler. Kadınlarda ise kastan ziyade yağ depolamaya eğilim yaratan estrojen hormonu daha fazladır. Ayrıca, vücut tipi ve genetik yapı da vücut kompozisyonu üzerinde rol oynar.
Beslenme oldukça önemli.
Kaslar, gelişebilmek için bazı besinlere ve özel miktarlarına ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaç protein, karbonhidrat ve yağı kapsar. Kas kütlesi kazanmak istiyorsan, beslenme ve antrenman günlüğü tut ve ölçümler yap. Protein tüketimini düşük seviyede tutman, kas kütlesi kazanmanı engelleyebilir. Kaslar proteinden oluşur ve gelişebilmek için proteine ihtiyaç duyarlar. Protein tozu, yumurta, süt ürünleri, hayvansal gıdalar ve balık tüketimi, yeterli protein alımı için gereklidir. Vejetaryenler için de kinoa, soya fasulyesi, tam tahıllı çerezler ve karabuğday tüketilmesi öneriliyor. Bitkisel proteinler ise vücut tarafından daha zor emilir. Vejetaryenler, aradaki açığı kapatmak için hayvansal gıdalara oranla beslenmelerinde %30’luk bir artışa gidebilir ve protein kaynağı besinlerden daha fazla tüketebilirler.
Sağlığını kontrol et.
Kas kütlesi kazanma konusunda yaşanan zorlukların arkasında, farkında olmadığın bazı sağlık sorunları da olabilir. Bu sağlık sorunları metabolizma, tiroid ve endokrin sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Ayrıca, yeterli uyku uyuduğundan da emin olmalısın. Büyüme hormonunun en üst seviyeyi uyku zamanında gördüğünü de bilmelisin. Dahası, birçok araştırmada uyku yoksunluğu dolayısıyla kortizol seviyesinin yükseldiği belirtiliyor. Kortizol ise kas dokusunun yıkımına neden olabiliyor. Unutma: Kas kütlesi kazanmak ve stresi azaltmak, el ele giden iki eylem.