Kas Yapacağım Derken Kaybetmeyin

Özellikle spor yapanların bilmesi gereken bir konu atrofi, yani kas kaybı. Karşılaşılması olası olduğu gibi önlenmesi de mümkündür. 

Atrofi, dokunun, organın veya bir hücrenin, bazı nedenlerden dolayı belli bir süre sonra küçülmesi anlamına gelir. Kas hacminde azalma olarak görülür. Buna kuvvet kaybı da eşlik edebilir. Özellikle bacakların üst kısmında bir kuvvetsizlik varsa merdiven çıkarken, yol yürürken bir zorluk olarak ifade edebilir. Kollarının üst kısmında varsa saçını tararken, gazete okurken dahi bir kuvvetsizlik şeklinde hissedilebilir. Bir diğer belirti ise kaslardaki ağrıdır. Hareketin yapılması sırasında oluşabileceği gibi doktorun kaslara dokunmasıyla da anlaşılabilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da metabolizma kökenli hastalıkların belirtileri olarak da ortaya çıkabileceğidir.

Atrofi, kas atrofisi olarak bilinse de diğer organlarda da görülebilir. Kas atrofisi, testitiküler atrofi, sudeck atrofisi, atrofik rinit, progresif hemifasyal atrofi, spinal musküler atrofi, gyrate atrofisi, optik atrofi, atrofik glossit, atrofik gastrit, multi sistem atrofisi, vajinal atrofi gibi çeşitleri de vardır.

ATROFİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Atrofinin sporcuları ilgilendiren çeşidinin altı tane sebebi olabilir.

Doğru ve yeterli beslenmemek: Kas kaybı, yeterli şekilde beslenilmemesi durumunda ortaya çıkabilmektedir. Kas kaybı yaşamamak için antrenmanı yağ, protein ve karbonhidrat ile desteklemelisiniz. Daha önce ‘Kas yapayım derken göz çıkarmayın‘ yazımızda doğru beslenme konusuna değinmiştik. Tamamen karbonhidratı diyetinizden çıkarmanın doğru olmadığını hatırlatalım.

Hormona bağlı kas kaybı: Vücudun hormonal dengesinin bozulması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Hareketsizliğe bağlı kas kaybı: Tek sebep antrenman yapmamak değildir. Günlük hareket aktivitelerini yerine getirmemek de vardır. Eğer işinize bağlı olarak daha çok masa başındaysanız bile hareket halinde olmanız sizin için iyi olacaktır.

Hastalığa bağlı kas kaybı: Ciddiye alınmadığı için tedavisi geciken hastalıklar da ciddi kas kayıplarıyla sonuçlanabilir.

Yaşlılığa bağlı kas kaybı: İlerleyen yaşlarda antrenman yapmadığınız için yaşadığınız kas kaybı artmaktadır. Her zaman iyi beslenmeli ve egzersiz yapmalısınız.

Dinlenmemek: Özellikle spora yeni başlayanların yaptığı bir yanlıştır. Daha çok çalışmaya ek olarak daha az dinlenmenin kas kazanımını arttıracağı bir yanılgıdır. Çok antrenman yapmak her zaman iyidir. Ama dinlenmemek gelişimin önünde engeldir. Zira kaslar dinlenirken büyümektedir.

ATROFİNİN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?

En önemli iki yolu vardır. Doğru beslenme ve antrenmanı bırakmamak. Ama eğer zaten çok yoğun bir egzersiz programın varsa da yeterince dinlenmek.

ATROFİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Kas kaybının en önemli iki sebebi olan yanlış ve eksik beslenme ile hareketsizlikten dolayı metabolizma yavaşlayacağı için kilo alabilirsiniz.

Hayalini kurduğunuz vücuda sahip olamadığınız için özgüven kaybı.

Duruş büyük çoğunlukla kaslara bağlı olduğu için kas kaybı sonucunda kötü bir duruşa sahip olmak olasıdır.

Hayat kalitenizde düşüş ilk ortaya çıkan zarardır.

BENZER YAZILAR