KASLAR ASLA UNUTMAZ

Her Şey Kafanızın İçinde

4Kas hafızası dediğimiz şey, aslında beynimizin belli bir kas hareketini aklında tutabilmesi anlamına geliyor. Bu bilgiler beyinciğinizde bulunan ve purkinje adı verilen hücrelerde depolanır. Beyninizin bu bölgesinde bilgiyi deşifre eder ve belirli hareketlerin doğru ya da yanlış olduğunu belirler. Daha sonrasında beyin doğru harekete daha çok enerji harcar ve uzun süreli hafızasına atar. Bu bilgi depolandıktan sonra aynı hareketi yapmak için beyninize daha az ihtiyaç duyarsınız. Bu da hareketin size doğal gelmesini sağlar.

Hareket ettiğinizde kaslarınızda, tendonlarınızda ve bağlarınızda bulunan propriyoseptör denilen sensörleri aktive edersiniz. Bu sensörler merkezi sinir sistemine bilgi yolluyor. Vücudumuzun tüm bu hareketleri ve duyuları yorumlamayı öğrendiğini belirten, Central Lancashire Üniversitesi’nden biyomekanik uzmanı Dr. Jim Richards, “Eklemlerinizdeki mekanoreseptörler ve derinizdeki reseptörler, hareket ettiğiniz an beyninize gerekli sinyalleri iletmeye başlar “ diyor. Tıpkı havadaki bir topu elinizle yakalamanız gerektiği bilgisinin bilinçaltınızda bulunması ve bu sayede topu yüzünüzle yakalamaya çalışmıyor olmanız gibi.

Manchester Üniversitesi bilim insanları, kas hafızası olgusunu daha derinlemesine araştırabilmek için yaptıkları bir deneyde, MR cihazının içindeki katılımcılardan belirli hareketleri
tekrarlamasını istedi. Deney grubunun aynı hareketleri yapmasına rağmen, beyindeki aktivitelerin değişmeye devam ettiğini belirten Dr. Richards, “Beyinde bilinçsizce yapılan hareketleri ve propriyosepsiyonları kontrol eden bölüm çok daha fazla aktive oluyor “ diyor. Siz her ne kadar fark etmesiniz de, beyniniz yaptığınız her bir harekette sürekli olarak kas hafızanızı geliştiriyor.

Kas hafızasının gelişmesi için gerekli tekrar sayısı hakkındaki tartışmalar hala devam ediyor. Bazı uzmanlar bu sayının 300-500 arasında olduğunu belirtirken, Malcolm Gladwell, Outliers kitabında ancak 10 bin saatin bu konuda uzman olmak için yeterli olacağını söylüyor. O yüzden şimdiden çalışmaya koyulun beyler.

BENZER YAZILAR