3/ Gereğinden Fazla Sert Çalışıyorsunuz
Bazı insanlar bir üstteki maddenin tam aksine, spor salonuna her gittiğinde neyi varsa ortaya koyar.
Zorlu antrenmanları abartmak sürantre olmanıza neden olabilir ve bu durum vücudunuzu zorladığınız zamanlarda olumsuz geri dönüşleri de beraberinde getirir.
Vücudunuz adaptasyona ne kadar meyilli olursa olsun, saatlerce sıkı çalışarak belirli bir eşiğe ulaştığınızda zarar görebilirsiniz. Kazanımlarınız sabit kalır ya da daha kötüsü kas kütlenizden kaybedebilirsiniz.
Öte yandan sürantre olmak ruh halinizi değiştirebilir, yorgun hissetmenize neden olabilir, kronik kas ağrısı yaratabilir, sakatlık riskinizi artırabilir, performansınızı düşürebilir ve içinizde antrenmanları es geçme isteği uyandırabilir. Başka bir deyişle çalışma ve toparlanma süreciniz arasında dengesizlik
yaratır. Kaslarınızın üzerindeki baskıyı artırıp onlara toparlanmak için yeteri kadar süre vermediğinizde gelişme kabiliyetinizi sınırlarsınız.
Schoenfeld, tüm setleri mümkün olan en üst düzeyde yapıp vücudunuza verimli dinlenme süresi tanımadığınızda, sürantre evresine gireceğinizi söylüyor. Bu gibi durumlarda yoğunluğu azaltın, tekrar aralarını değişken tutun ve üzerinizdeki yükü azaltacak bir antrenman haftası planlayın. Bu kısa süreli programlarda nispeten düşük ağırlıklarla çalışın ve daha az antrenman yapın.
Toparlanma sürelerinizi ne sıklıkla planlayacağınız, ne kadar yüksek ağırlıklarla çalıştığınızla alakalıdır. Bazı insanlar bu toparlanma haftalarına 8-10 haftanın sonunda ihtiyaç duyarken, bazı insanlarda bu süre 4-6 haftaya kadar düşebilir. Bununla birlikte haftada en az 2-3 gün dinlenmeyi ihmal etmeyin.