SAKATLIĞIM BANA BİR ŞEY ÖĞRETTİYSE, O DA ŞU:
KENDİNİ DİNLE Bir şeyler ters gittiği zaman zaten vücudumuz sinyal veriyor; ya bir tarafımız ağrıyor ya da koşarken rahatsızlık duyuyoruz. Sorunun kaynağını iyi tespit etmek için ilk etapta ne bir koşucu arkadaşın tecrübelerine, ne okuduklarımıza, ne de bir doktora başvurmaya gerek var. Kendimizi dinlemek, gerekeni yapmak, belki dinlenmek, belki tempo düşürmek, belki de beslenmemizi değiştirmek gerekiyor.
DOKTOR BANA “KOŞMA” DE! Doktorların “ara ver” diyenini sevmiyoruz. Sanki ara verirsek dünyamız başımıza yıkılacak. Bazı doktorlar da “Şimdi buna koşma dersem psikolojisi bozulacak” deyip, tempo veya mesafe düşürmemizi öneriyor. Bu da yanlış ama onların suçu değil; karşılarında öyle bir tavır takınıyoruz ki, sanki koşmasak öleceğiz.
SABREDEN DERVİŞ OL Sakatlandıysak, tam olarak geçmeden tekrar koşmaya başlamamalıyız. Erken başlayıp aynı sakatlığı daha da kötü duruma getirme ihtimalimiz yüksek olur. Tedavinin sürecini iyi anlamalı ve takip etmeliyiz.
YÜZDE 10 KURALINA UY Koşunun en temel kurallarından biri olan yüzde 10 kuralını prensip edinmeli. Koşu mesafenizi artırırken, her hafta bir evvelki haftanın toplam mesafesinin sadece yüzde 10’u kadar daha fazla koşun.
KAYTARMADAN ESNE 10 km koşmuşsan, biter bitmez bir ağaca tutunup 10 saniye esnemek, esnemekten sayılmaz. Evet, arabaya binip işe yetişmeliyiz ama koşarken sadece iki kas değil, onlarca kas çalışıyor. Vaktimiz yoksa, koşu sonrası evde esnemeliyiz. Olmadı, ertesi gün esneyelim. Gerçek esneme en az 15-20 dakika sürmeli ve bütün kas gruplarını dahil etmeli.
SEN ONA UYMA Evet, dostlarla yan yana sohbet ederek koşmak çok zevkli. Ama ne ondaki ciğer sizde var, ne de sizdeki kas yapısı onda. Herkesin yapısı farklı ve nerede duracağını bilmek çok önemli. Herkesin kafasından ayrı bir ses çıkıyorsa, en iyi ses sizinkidir. “Gel yokuş antrenmanı yapalım” diyene uymadan evvel bir durun ve düşünün, siz hiç yaptınız mı? Yapacaksanız nasıl yapmalısınız?
HER YARIŞTAN ÖNCE MAKARNA YEME Doğru beslenmeyi, salata ve yumurta yiyip yarıştan evvel makarna tüketmekten ibaret zannetmemeliyiz. Kasların yapısal formunu korumak için dengeli protein ve dengeli karbonhidrat yemeyi öğrenmek şart. Sodyum gibi koşucular için önemli mineralleri anlamalı ve su dengesini iyi korumalıyız.