Kentte büyümenin etkileri nelerdir?

Uzmanların konuyu netleştirme amaçlı yaptığı araştırmalardan ilki yetişkinlere yönelik ve hayatının erken dönemlerinden itibaren kentlerde bulunmuş, buralarda doğmuş, büyümüş insanlar mercek altına alınıyor. 

Elde edilen sonuçlara göre bu kitle, aynı zamanda kent kaynaklı sorunlara en fazla maruz kalan kitle! Londra’daki King’s College psikologlarından Helen Fisher ile Duke Üniversitesi psikologlarından Candice Odgers’in 2232 ikiz İngiliz çocuğu üzerinde yaptığı uzun süreli araştırma da söz konusu tezi doğruluyor. Uzmanlar önce ikizlerin 5 yaşına kadar, sonra da 12 yaş sonrası kentte mi kırsalda mı yaşadığını tespit ediyor. (Bu sırada çocukların yaklaşık yarısının hem 5 yaşına kadar hem de 12 yaşından sonra şehirlerde ikamet ettiğini belirliyorlar.) Komşularının ve annelerinin de rehberliğiyle, bu çocukların hangilerinde 12 yaş civarında halüsinasyon ve delirme belirtileri gözlemlendiğini tespit ediyorlar. Sonuç çarpıcı: 12 yaşına dek daimi olarak kentlerde ikamet eden çocuklarda gözlemlenen psikotik bozukluklar, kırsalda yaşamış çocukların neredeyse iki katı olarak tespit ediliyor. Araştırma sonuçlarına göre bu çocuklar kent yaşamının güvensiz ortamı yüzünden, özellikle komşularından hiç ilgi, sevgi ve destek görmüyor, şehrin karmaşık ortamı nedeniyle pek çok riskle karşı karşıya kalıyor ancak pek çoğu, tüm belirtileri göstermelerine rağmen şizofreniye yakalanmıyor. Buna karşılık, aynı çocuklar, ileriki yaşlarda bazı başka akıl hastalıklarına tutuluyor. Bazıları depresyondan kurtulamıyor, bazıları travma sonrası stres bozukluğu geliştiriyor ve bir kısmı da madde bağımlısı haline geliyor.

Almanya’daki Heidelberg Üniversitesi Akıl Sağlığı Merkez Enstitüsü yöneticisi Andreas Meyer-Lindenberg’in söz konusu araştırmaya dair açıklaması şöyle: “Bu araştırma da gösteriyor ki, kentlerde yaşamak, beyin çeperi üzerinde bir baskıya sebep oluyor ve bu da kent sakinlerinin toplumsal stresle baş edebilme becerisine darbe vuruyor!” Bu arada, Meyer-Lindenberg’in yaptığı bir başka araştırmanın sonucunda, kentlerde doğup büyüyen insanların beyinlerinde bulunan ve duyguları idare eden bölümlerin faaliyetleri, kırsalda doğup büyüyenlerinkine kıyasla daha yoğun ve güçlü oluyor. Ve bir ilginç bilgi daha: Kente göç gibi şizofreniye zemin oluşturduğu bilinen bazı risk faktörleri de beyin üzerinde benzer etkilere sebep oluyor…

BENZER YAZILAR