Kepçe kulaklar travmalara sebep olabiliyor

Kepçe kulak problemi yaşayan birçok kişi, kulaklarını kamufle etmek amacıyla bir takım yöntemler kullanıyor.

Kepçe kulak sorununun, standart kulak yapısının normalden daha fazla açık olmasından kaynaklandığını ifade eden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Şaban Çelebi, bu sorunun çağdaş ve yenilikçi çözümler ile yapılan kulak estetiği sayesinde kesin olarak giderilebildiğini anlattı.

Bu sadece estetik bir sorun değil, özellikle çocuklarda psikolojik açıdan da olumsuz sonuçlara sebep olabilen bir durumdur. Kepçe kulak deformitesi, normal anatomik pozisyonun aksine, kulak kepçesinin öne doğru kıvrık olmasıdır. Kepçe kulak, çocuklarda önemli psiko-sosyal, duygusal veya davranışsal sorunların kaynağı olabilen, sık karşılaşılan bir problemdir. Doğumsal kulak deformiteleri arasında en sık görülenidir. Kepçe kulak operasyonları güvenli işlemlerdir; kulağın sadece dış kısmına müdahale edildiğinden, işitme ile ilgili bir sorun teşkil etmez.

Kepçe kulak operasyonları kişiye özel planlanmalıdır.

Genetik kökenli bir yapısı bulunan ve aileden kalıtımsal olarak geçen kepçe kulak sorunu kulağın ortalamadan daha büyük bir yapıya sahip olması ile oluşan şekildir. Kafatasına normalde bir cm uzaklıkta açı yapmasından kaynaklanan bu sorun kulak görünümünde sıkıntı oluşturmaktadır.

Hangi yaş doğru zaman?

Kepçe kulak problemi yaşayan birçok kişi bunu çözmek için yetişkin olmayı bekler. Kulak gelişimi ise altı yaş civarında tamamlanır. Dolayısıyla kepçe kulak operasyonu bu yaştan itibaren yapılabilir. Okul döneminde herhangi bir özgüven problemine neden olmasından endişelenen ebeveynler, çocuklarına bu işlemi altı yaşından sonra rahatlıkla yaptırabilir.

Operasyon teknikleri

Kepçe kulak estetiğinde, kulağın arkasından yapılan yaklaşık 3 cm kadar dikey kısa bir kesi ile bu operasyon geçekleştirilir. Kulak arkasından yapıldığı için iz görünmez. Kıkırdağa istenilen şekillendirme yapılıp kalıcı dikişler ile sabitlenir. Kulak derisi eriyen dikişlerle dikilerek kulak sargı ile sarılır. Eriyen dikiş kullanıldığından, sonrasında dikiş alınmasına gerek kalmaz.

İyileşme süreci

Yaklaşık 30-45 dakika arasında süren operasyondan sonra aynı gün normal yaşama dönülebilir. Hafif tempolu, yormayan egzersizler operasyondan iki hafta sonra yapılabilir. Üçüncü haftadan sonra kulağın yeni şeklinin farkına daha iyi varılabilir ve saçlarla gizleme ihtiyacı hissedilmez. Kulağın travmalara karşı korunması için tenisçi bandı veya saç bandı kullanması önerilir. Kepçe kulak onarımının ardından, kulak sıkı bir bandajla sarılır. Hastanın bu dönemde tenisçi bandını düzenli olarak kullanması, kulağı bükme gibi darbelerden koruması ve bir müddet sırt üstü pozisyonda uyuması gerekir. Kepçe kulak estetiğinde iyileşme dönemi ağrısız ve konforludur. Kişinin sosyal hayatı etkilenmez.

BENZER YAZILAR