KESKİN GÖRÜŞ

Göz ameliyatı artık çok kolay…

Ne kadar toz varsa kendine çeken lensler son derece sinir bozucuyken gözlük takmak da bir hayli zor. Dolayısıyla her yıl, çoğu 20’li ve 30’lu yaşlarda olan 1,5 milyon kadının göz operasyonu geçirmesine şaşmamalı. Ancak 36 milyon kişi de hâlâ lens kullanıyor. Ya ameliyat için uygun olmadığı söylendiğinden ya da başkalarından duyduğu kötü hikâyeler yüzünden: “Kuzenim birkaç yıl önce lazerle gözlerini çizdirdi ve şimdi eskisine göre daha çok sorunu var, parlak ışıkta rahatsız oluyor, kötü geçen ameliyatı düzeltmek için resmen bir servet ödedi” gibi hikâyeler artık tarihe karıştı. Tabii ki bu, lazer operasyon herkes için iyidir demek değil. Ancak geçtiğimiz yıllarda o kadar fazla gelişme oldu ki, konuyu tekrar gözden geçirmende fayda var.

1. Ameliyat daha etkili sonuç veriyor.
“Lasik” denilen yöntemi duymuşsundur: Korneanı tekrar düzelten lazer ışınının uygulandığı en popüler yöntem. Şimdi daha da geliştirildi.Kaliforniya’daki Boxer Wachler Vision Institute yöneticisi Doktor Brian S. Boxer Wachler, uygulanan prosedüre wavefront analizinin dâhil edilmesiyle, hekimin gözdeki en ufak anormallikleri bile tespit edebildiğini ve operasyon esnasında düzeltebildiğini söylüyor. Kuzey Carolina’daki Duke Üniversitesi Göz Merkezi’nden Doktor Alan N. Carlson, bunun sonucunda görüşün düzeldiğini, özellikle gece görüşü ve parlak ışık koşullarında görme yeteneğinin iyileştiğini ekliyor. Böylece, geceleri objelerin etrafında hale görmek gibi (özellikle uzağı göremeyen miyop kişilerde) sık karşılaşılan yan etkiler oldukça azalıyor. Randevu almadan önce doktorunun wavefront tekniğini kullanıp kullanmadığını, daha önce kaç operasyon gerçekleştirdiğini araştır.Sadece lasik uygulamasında değil, refraktif ve kornea cerrahisinde de uzman olmalı.

2. Artık daha  fazla kişiye uygulanabiliyor.
Yakın zamana kadar, ileri derecede miyopsan, büyük göz bebeklerin varsa ya da ince korneaya sahipsen göz ameliyatı için uygun olmadığın söylenebilirdi. Çünkü ileri derecede miyopluk ve büyük göz bebekleri, geceleri hale görme riskini arttırıyordu. İnce kornea için ise lasik ameliyat, korneadan bir miktar doku kalkabileceği için iyi bir fikir değildi. Ancak daha sonra FDA iki çeşit implant (göze yerleştirilebilen) lensi onayladı. Artık doktorlar lazerle korneayı düzeltmek yerine ona hiç dokunmadan implant lens ile düzeltebiliyor. Doktor Boxer Wachler, “Bu uygulamayla hale etkisi ortadan kalkmış oluyor” diyor. Artı, birkaç saat içinde görmeye başlıyorsun. (Lasikte ise bu süre bir güne yakındı.)

3. Operasyon artık daha az stresli.
Sen uyanıkken birinin gözlerine bir şeyler yapması fikri pek iç açıcı değil. (Lasik ve implant lens uygulaması öncesinde hastaların gözlerine sadece damla damlatılır.) Doktor Boxer Wachler, “Eskiden insanlar operasyon sırasında gözlerini hareket ettirmekten ve bu yüzden operasyonun başarısız olmasından korkardı” diyor. Artık prosedür esnasında gözü takip edebilen yeni teknolojiden faydalanmak mümkün. O yüzden sabit bir şekilde durmakta zorlanıyorsan bile ameliyat doğru şekilde yapılabiliyor. Böylece sürekli lens takıp çıkarma problemi tarihe karışıyor.

BENZER YAZILAR