KİLO ALMANA YOL AÇAN HORMON PROBLEMLERİ

beslenme

Aşırı leptin hormonu, iştahını çoğaltıyor.

Normal şartlarda yağ hücrelerinden salgılanan ve kan yolu ile beynine ulaşan leptin hormonu, doymuş olduğunun sinyalini veriyor. Fakat işlenmiş gıdalarda ve meyvelerde bulunan fruktoz adlı şeker, leptin hormonunun dengelerini bozabiliyor. Az miktarda fruktoz tükettiğinde sorun olmuyor. Günlük önerilen miktarın ötesine geçtiğinde (örneğin günde 5 servis meyve) ya da ilave şekerli işlenmiş gıdalar tükettiğinde, karaciğerin fruktozu yakıt olarak kullanmakta güçlük çekmeye başlıyor.
Dahası, vücudun bunları yağa çevirmeye başlayarak onları trigliserit formunda kana karıştırıyor; karaciğerinde ya da belinin diğer bölgelerinde depoluyor. Ne kadar fruktoz yağa çevrilirse, leptin seviyen de o kadar yükseliyor (Çünkü yağ, leptin üretiyor). Bu hormonun miktarı sisteminde yükseldikçe de, tokluk mesajına karşı vücudun direnç kazanıyor. Böylece beynin, vücudunun aslında tok olduğunu kavrayamıyor ve sen de yemeye devam ederek kilo alıyorsun.

Aşırı kortizol hormonu, kilo almana yol açıyor.

Stres hormonu olarak da bilinen kortizol, kilo vermek isteyen kadınların başının belası. Kortizol seviyesi yükseldiğinde, kan şekerinin uzun vadede yağa dönüşmesi kolaylaşır.Hayatından stresi çıkartman, kortizol hormonunun dizginlenmesini sağlayabilir. Fakat unutmaman gereken bir diğer nokta, kahve tüketiminin kortizol hormonunu artıracağı.

BENZER YAZILAR