KİLO ARTIŞINDAN KORUYACAK 10 ÖNERİ

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yeşim Çelik

Havaların soğumasıyla birlikte değişen metabolizma hızını düzenlemek ve kilo kontrolünü sağlayabilmek için beslenmeyi gözden geçirmek gerek.

Metabolizmanıiyiçalışır duruma getirmekiçinmutlakagüne kahvaltı yaparak başlaman gerekmektedir.İyibir kahvaltı ile güne başlamak, hem direncini koruyacak hem kilo kontrolünde sana yardımcı olacak hem de metabolizma hızının yavaşlamasını engelleyecektir.

Hastalıklardan korunmak, savunma mekanizmamızı güçlendirmekiçinde A ve C Vitamininden yeterli beslenmek gerekir. Sonbahar ve kış sebze ve meyveleri de bu konuda bize yeterli oranda A ve C Vitamini sağlayacaktır. Narenciye (portakal, mandalina, greyfurt) , havuç, kivi, lahanagiller (karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası), yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, tere, ıspanak) A ve C Vitamininden zengin besinlerdir.

Ara öğün atlamak hem ana öğünlerdedahafazlayemene hem de iştahının sürekli açık kalmasına neden olacaktır.

Yazın sıcak nedeniyle rahatlıkla içtiğimiz suyu kışın rahatlıkla tüketemeyiz. Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir. Soğuk havada su kaybımızdahaaz olduğuiçinsusama hissimiz azalır, ancak su ihtiyacımızı yine de karşılamamız gerekmektedir. Metabolizmanızı çalıştırmak için susamasanız bile günde 2-2,5 ( 10-14 bardak) litre su tüketilmesi gerekmektedir.

Soğuk hava nedeniyle kışın favori içecekleri genellikle sıcak içeceklerdir. Sıcak içecekolarakgenellikle kafein- tein içeriği yüksek olan çay- kahve tercih edilmektedir.  Bu konuda bizim önerimiz bitki çaylarını tercih edilmesidir. Kuşburnu çayı  C vitamini içerdiğiiçin, rezene çayı gaz sorunlarınaiyigeldiği için tercih edilebilir.

Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğuması ile birlikte fiziksel aktiviteler azalmaktadır. Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık sorunu kendini göstermektedir. Bu nedenle kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kuru baklagillerin, kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, pirinç, erişte, un) ve özellikle C Vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir.

Kış yaklaştıkça, vücudumuzısıdeğişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Azalan fiziksel aktiviteye paralelolarakyağ ve şeker tüketimi de kısıtlanmalıdır.

Bu aylardagüneşyüzünüdahaaz gösterdiğinden, D Vitamini gereksinmesini karşılamakta sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20-25dakikakadargüneş ışığından direktolarakyararlanmaya (hafif tempolu yürüyüşler olabilir) ve haftada 2 – 3 kez balık yiyerek kalp sağlığını korumaya ve kemiklerinin de güneş eksikliğini (D Vitamini yetersizliğini) daha az hissetmesini sağlayabilirsin.

BENZER YAZILAR