Meyve yediğinde bedende olanlar
Kafa karışıklığı aslında meyvelerin kan şekerini yükselten bir karbonhidrat olarak şeker barındırmasından kaynaklanıyor. Gün içerisinde kan şekerin doğal olarak yükselip, düşebilir. Fakat bu seviyeleri sürekli yükseltmek, hem kilonu artırabilir hem de sağlığına zarar verebilir.
Fakat meyveler doğal olarak nasıl şeker barındırıyorsa, önemli ölçülerde de vitamin, mineral, lif, antioksidan ve tonlarca besin maddesi içeriyor.
Meyvelerde bulunan lifler, yedikten sonra kan şekerinde yaşanan yükselmeleri azaltır. Bundan dolayıdır ki, şeker ve kurabiye gibi besinler de lif içermesine rağmen, muz veya elma yemek aynı yükselmeyi yaşamana sebep olmaz.
Aslında onlarca bilimsel çalışma gösteriyor ki, meyve yiyen kişiler daha az kilolu, daha az kalp rahatsızlığı yaşayan, daha düşük kan basıncına sahip ve kanser gibi tehlikeli hastalıklara daha dirençli kişiler oluyor.
Ayrıca meyveler su içerir. “Academy of Nutrition and Dietetics” sözcüsü Jim White’a göre bir bardak böğürtlen %80 oranında su içerir ve günlük su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar.
Yüksek miktarda su içeren karpuz gibi meyveler dahi bahsedildiği gibi düşman değil. Karpuz şeker içerse de, aslında çoğunlukla sudan oluşur. Bir oturuşta tüm karpuzu yemiyorsan, kan şekerin iyi olacaktır.
Yani meyve yemelisin. Kilona dikkat ediyor dahi olsan şimdi tükettiğinden daha fazla meyve tüketebilirsin.
Aslında çoğu insan sağlık için günde tüketilebilecek meyve miktarının yanına bile yaklaşmıyor.
Ayrıca donmuşlarının da tazeleri kadar iyi olduğunu bilebilirsin. Hatta, University of Georgia’nın yaptığı bir araştırmaya göre donmuş sebze ve meyvelerin besin değeri, tazelerinden bile daha yüksek olabiliyor.
Peki meyveleri beslenme planına nasıl ekleyeceksin?