Yüreğinizde bir hüzün, nedensiz bir sıkıntı var. Yoksa kış depresyonu sizi de mi buldu? İşte kış depresyonundan korunma yolları.
· Erken kalkın, böylece kışın kısa günlerinde daha fazla gün ışığı alırsınız. Hatta gün ışığının en güçlü olduğu 06:00 ile 10:00 arasında en az yarım saat dışarıda dolaşın.
· Kısa günler ve uzun geceler vücuttaki mutluluk hormonu serotonin üretimini azaltır. Serotonin açığını karbonhidrat (makarna, pirinç, tatlı gıdalar vb.) tüketerek kapatmaya çalışmayın. Onun yerine mevsim meyve ve sebzelerine yönelin. Böylece bol C vitamini, lif ve antioksidan da almış olursunuz.
· Haftada en az bir kez arkadaşlarınızla buluşun. Böylece aklınızı dağıtır, belli can sıkıcı konulardan uzaklaşmış olursunuz.
· Kendinize önce küçük bir hedef belirleyin. Örneğin yıllardır okumak istediğiniz o kitabı okuyup bitirin. Sonra daha büyük bir hedef belirleyin, örneğin yeni bir dil öğrenin, pilates’e başlayın, bir el sanatları kursuna yazılın.
· Cinsel hayatınızın saatini ayarlayın. Araştırmalara göre insanlar yazın günün her saati seks yapabilecek kadar enerjik oluyor ama kışın zaten gece 10 gibi uykumuz geldiği için, cinsel hayatımız da bizimle birlikte uyuyor. Öneri şu: Fırsat bulduğunuz anda cinsel birlikteliğe yönelin. Bunun için yemeğin yenmesini, çocukların uyumasını vs. beklemeyin.
· Gülmek için hiçbir fırsatı kaçırmayın hatta fırsat yaratın. Çünkü gülmek beynin endorfin salgılamasını sağlar ve endorfin de insanın kendisini iyi hissetmesini sağlayan bir kimyasaldır.
· Hava yağmurlu, karlı, rüzgârlı ve soğuk olunca insanlar genellikle kendilerini kapalı ortamlara hapseder. Siz hava koşullarına göre giyinin ve mahallenizde şöyle bir turlayın. Şu da var: Etrafın siyah, gri, beyaz; çamur yüzünden kahverenginin tonlarına büründüğü bu günlerde siz hem kendinizin hem de başkalarının içini açabilirsiniz. Nasıl mı? Capcanlı renkler giyinerek!
· Güneş ışığı bir numaralı D vitamini kaynağıdır ve kış aylarında D vitamini ihtiyacımız artmasına rağmen gün ışığı azalır. Bu da bizi SAD başta olmak üzere depresyona daha yakın hale getirir. O yüzden çekinmeyin, hiç değilse kış aylarında tablet D vitamini takviyeleri alın.
· Meditasyon yapın, yoga ile ilgilenin hatta akupunkturu deneyin. Bunlar zihninizi odaklamanızı sağlar.
· Sadece tatile çıkmak değil tatili düşünmek bile insanları mutlu eder. Siz de gelecek yazın tatil planlarını şimdiden yapın. Ön rezervasyonla daha ekonomik tatiller satın alabilmeniz de yanınıza kâr kalır.
· Anemik olmasanız bile, demir eksikliği kış aylarında bitap düşme nedenlerinizden biridir. Bir numaralı demir deposu kırmızı ettir ama bol yumurta, tam donanımlı bir kahvaltı, kuru meyve, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllı ekmek de demir eksikliğinizi bertaraf eder.
· Mis kokulu bitkisel yağlarla başınıza ve vücudunuza masaj yapın. Hatta doğal ve özellikle baharı çağrıştıran çiçeksi kokuları evinizin dört bir yanına yerleştirin.
· Bol bol sıcak çorba için; tatlı ve ekşi gıdalara yönelin ki bunlar zihniniz için birer “uyan” alarmıdır.
· Bol bol balık yiyin. Ya da omega 3 açısından balık kadar zengin ceviz, keten tohumu, semizotunu sofranızdan eksik etmeyin.
· Soğuk algınlığından korunmak için ayaklarınızda yün çoraplar, tabanı yüksek ayakkabı ya da botlar, televizyon seyrederken bile omzunuza alacağınız yün şallar elinizin altında bulunsun.