KIŞ MEVSİMİ İÇİN DİYET ÖNERİLERİ

Kış aylarında günler kısa, geceler ise uzun… Hâliyle akşam yemeği daha erken saatte yeniyor ve ilerleyen saatlerde (hele de televizyon karşısındaki kanepeye kurulmuşsak) bir şeyler atıştırmak kaçınılmaz oluyor. 

Akşamları neler atıştırabilirsin?
Fındık + taze meyve
Ceviz + taze meyve
Leblebi + ceviz + taze meyve
Ceviz + kuru meyve + taze meyve
Badem + taze meyve + kuru meyve
Süt + yulaf ezmesi + meyve
Süt + yulaf ezmesi + ceviz + meyve
Salata ve çiğ sebzeler (havuç, göbek marul, turp vb.)

Günü iyi geçirmek için:
Sabah kahvaltıdan önce bir su bardağı ılık su, arkasından bir miktar daha soğuk su iç. Böylece sindirim sistemin düzgün çalışır, bu da kilo kontrolünü kolaylaştırır ve sağlığını korur.
Kahvaltıda karbonhidrat, protein, yağ açısından dengeli bir menü oluştur. Sabahtan itibaren tek yönlü beslenmek iştah kontrolünü zorlaştırır ve metabolizma hızını düşürür.
Ana öğünlerinde et, ekmek, süt-yoğurt ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olsun. Yemeğin yanında çiğ sebze veya salata tüketmeyi ihmal etme. Salatalarını yağsız yemek yerine üzerine az miktarda zeytinyağı ekle.
Sabah, öğlen ve akşam yemek aralarında küçük atıştırmalar yapmak, gece iştahının açılmasını engeller. Örneğin süt, ayran, ceviz, badem, fındık, peynir atıştırabilirsin. Böylece kan şekeri dengeni, iştahını ve metabolizma hızını sağlam tutmuş olursun.
Gece evde otururken yanında bolca su olsun. Yudum yudum, keyifle su içmeye özen göster. Yemekten sonra atıştırmak istersen de sağlıklı tercihler yapmaya çalış.

Yaz geldiğinde kalın kıyafetler altında kış boyu sakladığın kiloların gün yüzüne çıkmasını istemiyorsan, Diyetisyen Nil Şahin Gürhan’ın önerilerine kulak ver. Hem yemek yemekten keyif alman, hem de vücudunu sağlıklı tutman mümkün. Gürhan, öncelikle geceyi aklı başında bir beslenme sistemi ile geçirebilmek için bütün günü iyi geçirmemiz gerektiğini söylüyor: “Eğer günü çok yoğun ve hiçbir şey yemeden veya kontrolsüz atıştırmalarla geçirdiysek, akşam ve gecenin ilerleyen saatlerinde açlığımızı ve yorgunluğumuzu gidermek için hızlı bir şekilde yemek yiyip enerji dopingi beklentisine girebiliriz. Ve yedikçe yağ depolarına yeni rezervler ilave ederiz. Kilo almak kaçınılmaz olur.”

Bu durumda kendimizi kısıtlayıp saat 18.00 veya 19.00’dan sonra bir şey yememe kararı vermek, uzun kış akşamlarını sıkıntılı ve keyifsiz geçirmemize neden olabilir. Tamamen işi oluruna bırakıp, ne istersek onu yiyerek daha “özgür” hissetmek mümkün, ama aynı zamanda çok suçlu hissedeceğimiz de kesin! Peki ne yapmalı? Kış boyunca bu iki uç arasında gidip gelmeli mi?

 

BENZER YAZILAR