KIYAMET YAKLAŞIRKEN NASIL HAYATTA KALIRSINIZ?

KİRLİLİK!

Yaptığınız her hareket, aldığınız her nefes sizi öldürüyor. Yer altına saklanmadan önce günlük rutininizde yapacağınız değişiklikler daha rahat nefes almanızı sağlar.

KORKU Akciğerlerinizin sadece sigara dumanına maruz kalmaktan korkmasına gerek yok. Taze olarak varsaydığımız hava o kadar çok toksinle dolu ki her yıl binlerce kişi hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybediyor. Ve soluduğumuz havada hızlı bir şekilde artan azot dioksit oranı sizi beklenen sona daha da hızlı ulaştırıyor.

GERÇEK Bu kirli havaya maruz kalma fenomeninin yaratılmasının nedeni, gerçek sigara dumanına maruz kalınan 60’lardaki gibi hava kirliliğin görülmeyen bir kriz olması yatıyor. İngiltere’de kamyonların yarattığı kirlilik üzerine araştırmalar yapan Institute for Public Policy Research’ten Laurie Laybourn-Langton, kirliliğin çok fazla kişinin ölümünden sorumlu olduğunu söylüyor. Türk Toraks Derneği geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği limitleri uyarınca kentlere göre Türkiye’nin hava kirliliği raporunu açıkladı. Rapora göre ülkemizin havası temiz tek şehri Rize çıkarken, düzenlenen sempozyumda Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Aykaç hava kirliliğine yol açan fosil yakıtların Türkiye’de 2.876 kişinin erken ölmesine, 4.311 kişinin de hastaneye yatmasına yol açtığını belitti. Yine de Londra veya İstanbul gibi büyük ve kalabalık şehirlerde olmadığınız sürece nefesinizi tutmanıza gerek yok. Zira Aykaç, İstanbul’un kalabalık bir semtinde yaşayan sağlıklı bir kişinin geçen yılda 240 g zehirli toz soluduğunu söylüyor.

PLAN

Çözüm iki adımdan oluşuyor. Brokoliyi öğle yemeklerinizin değişmez garnitürü yapmakla başlayın. İçindeki sülforafan adlı bileşik kansere ve ozona maruz kalmanın negatif etkilerinden koruyor. İkinci adım, arabanız hibrit olsa dahi daha az kullanın. Laybourn-Langton, “Havayı kirleten maddelerin biriktiği bir kutuda oturmak gibi düşünebilirsiniz” diyor. Medicine & Science in Sports & Exercise dergisinde yer alan bir araştırma, iş-ev arası imkân verdiğince yürümek veya bisiklet kullanmanın kirliliğin vücudunuzda yarattığı hasarla mücadele etmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Ama ana yollardan uzak durun zira 10 kat daha fazla kirli hava solumanız mümkün. Ara sokaklar keşfedin.

BENZER YAZILAR