ALZHEIMER
NEDİR?
Araştırmacılar, zararlı bir tür proteinin, beyindeki sinir hücreleri arasında karmaşa yaratarak kümelenme ve plaklara yol açtığı üzerinde duruyor. Yirmi yılı kapsayan bir süreçte beynin hafıza ve hareketle ilgili bölgelerinde hücre iletişimi engellenmiş oluyor. Vakaların büyük bir çoğunluğunun altında genetik faktörlerle birlikte yaşam tarzı da yatıyor. Öyle ki tüm hastalar içinde gen kusuru yüzünden Alzheimer’a yakalananların oranı sadece yüzde beş.
BELİRTİLERİ VE TEŞHİSİ
Henüz yeni sayılabilecek verilere göre en önemli belirtiler sosyal hayattan çekilme, hafıza kaybı ve karakter değişimi. Doktorlar teşhis için kan testleri, beyin görüntüleme ile bilişsel ölçümlemeleri kullanıyor. (Alzheimer’s Association’da Bilimsel İnisiyatif Direktörü Doktor Gean Hartley, “Araştırmalar gösteriyor ki Alzheimer’a bağlı deformasyonlar, belirtilerin görülmesinden 20 ila 30 yıl öncesinden tespit edilebiliyor” diyor.)
EYLEM PLANI
Eğer sigara içiyorsan, bırak. Vakaların yüzde 14’ünün suçlusu sigara. Bunun yanında aldığın ilaçları yakından incelemeyi ihmal etme. Güncel bir araştırma, benzodiazepin etken maddesinin (genellikle anksiyete için kullanılıyor) üç ile altı ay arasında düzenli alımının Alzheimer riskini yüzde 32 arttırdığını gösteriyor. Ne kadar çok alırsan, risk o kadar yükseliyor. Yüksek kolesterol ve tansiyon da risk faktörlerinden. Bu yüzden doymuş yağ oranı düşük besinlere yönel ve düzenli egzersiz yap. Eğer zaten teşhis konulmuşsa, reçeteli ilaçlar hafıza kaybını ertelemeye yardımcı oluyor. Ayrıca bulmaca çözmek ve zekâ oyunları (hatta Candy Crush Saga bile) riski düşürmeye yardım ediyor.