PARKİNSON
NEDİR?
Beyinde dopamin üretiminden sorumlu sinir hücrelerinin ölmesiyle meydana geliyor. “Mutluluk hormonu” olarak bildiğimiz bu hormon, aynı zamanda kas hareketlerini kontrol etmeye yarıyor. Ortalama 15 yıllık bir süre içinde nöronların yüzde 80’i yok olduğunda, hastalar titreme, kas sertliği ve zihinsel zayıflamayla baş başa kalıyor. Sadece gen kusurundan bu rahatsızlığa yakalananların oranı ortalama yüzde 10 (ve testlerin pozitif çıkması Parkinson’a yakalanacağın anlamına gelmiyor). Diğer yüzde 90’ında ise kalıtsal faktörlerle beraber kafa yaralanmaları, herbisit ve pestisitlere maruz kalmak gibi çevresel faktörler rol oynuyor.
BELİRTİLERİ VE TEŞHİSİ
Belirtilerin başında depresyon (dopamin eksikliğinden), inatçı kas spazmları, ağrı ve gerginlik geliyor. Ne yazık ki elle tutulur bir teşhis yöntemi bulunmuş değil. Bu yüzden doktorlar, hastalarını uzun süre takip etmek ve çeşitli Parkinson ilaçlarını denemek zorunda kalıyor. Neyse ki hastalık nadiren ölümcül oluyor ve ilaçlar hastaların uzun yıllar yaşamasını sağlayabiliyor.
EYLEM PLANI
Beslenme programını düzenlemen büyük fayda sağlayabilir: Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, bolca kırmızı ya da yeşil biber tüketmek Parkinson’a yakalanma riskini yüzde 30; flavonoid bakımından zengin yaban mersini ve çilek yemekse yüzde 40 düşürüyor.