İşte stres hormonu denilen kortizol hakkında söylenen basmakalıp sözler: “Kortizol, tehdit altındayken; vücudunuzun bir sapan gibi dışarı fırlattığı şeydir.” “Stres anındayken beynimiz şu komutu verir: Savaş ya da kaç!” “Çok fazla kortizol salınımı; kilo alımı, depresyon ve yüksek kan basıncına neden olur. Bu üçünü de seven kimse yoktur.”
Bu basmakalıp sözleri bir kenara bırakıp, tıptaki yeni gelişmelere bakacak olursak… Son dönemde yapılan çalışmalar, ansızın gelen stresin; çok az derecede kortizol hormonu salgılayıp, enerjiyi dengelemeye yardımcı olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalara göre düşük seviyedeki kortizol hormonu, kronik yorgunluk sendromu ile fibromiyalji ile bağlantılı… Bu arada fibromiyalji, özellikle kadınlarda görülen; sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere yaygın kas-eklem ağrısı ile yorgunluk, sabah tutukluğu ile karakterize olan kronik bir kas iskelet sistemi hastalığı… İşin ilginç yanı şu ki en sağlıklı kadınlar bile bundan etkilenebilir. Yani düşük seviyedeki kortizol hormonu salgılayan kadınlar daha fazla risk altında olabilir. 195 genç kadın üzerinde yapılan araştırma da bunu doğruluyor. Bu araştırmaya göre; sabahları düşük kortizol değerlerine sahip olan kadınlar, kendilerini daha yorgun hissediyor.
Kortizol takviyesi alan kişiler üzerine Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar ise kortizol alan kadınların daha sağlıklı ancak daha uykulu olacağını öne sürüyor. 27 Hollandalı kadın üzerinde yapılan araştırmada, deneklere -sağlıklı bir kadının ürettiği- ortalama 35 miligramlık kortizol verildiğinde; kadınların plasebo aldıkları zamankinden daha dinç oldukları görüldü. Mutlu olmak için takviye ürün kullanımı çözüm değil tabii ki… Ancak Leiden Üniversitesi’nde çalışmayı yürüten Prof. Dr. Mattie Tops, ‘kortizol’un bağışıklık sistemine engel olduğunu belirterek, düşük kortizol seviyesinin suçlamadan önce bir kez daha düşünmemiz gerektiğini söylüyor.