2- Kalp
Spor hekimi Dr. Clodagh Dugdale, depar haricindeki tüm koşularda kasların yakıt olarak sürekli oksijene ihtiyaç duyduğunu söylüyor ve bunun kalp sağlığına olan faydasını şöyle anlatıyor: “Kalp oksijen taşıyan kanı tüm vücuda pompalayarak, oksijenin kaslara erişip orada biriken karbondioksiti almasını sağlar. Oksijensiz kalan bu kan tekrar kalp ve akciğerlere döner. Kalbin bir dakikada pompalayacağı kan miktarı (kardiyak üretim), her atışta pompaladığı kan miktarıyla (atış hacmi) dakikadaki atış miktarının (kalp ritmi) çarpımıdır. Düzenli egzersiz sayesinde zamanla sol ventrikülün güçlenmesiyle bu üretim altı ila yedi kat artabilir.” Çoğu insanın vücudunda kanın gerektiği gibi dolaşabilmesi için, dinlenik kalp ritminin dakikada 70 olması gerekir. Yoğun antrenmanlar yapan sporcularda, kalbin güçlenerek uyum sağlaması sayesinde bu sayı 40’a kadar düşebilir.
- Sol ve sağ taraftaki kas artışı neticesinde kalbin hacmi büyür; böylece artan kas miktarıyla kasılma sırasında kalpten daha fazla kan pompalanır.
- Kalpteki kılcal damarların hacim ve miktarının artmasına paralel olarak, koşu sırasında vücutta dolaşan kan ve oksijen miktarı da artar.
- Sol ventrikül üzerinde, oksijenli kanın dışarı çıktığı delik olan aort valfinin de büyüyüp çapının genişlemesiyle, atış hacminde büyük artış görülür.