BEYİN
Genel olarak yetişkinliğe eriştikten sonra beyin hücrelerinin sayısını artırmanın mümkün olmadığı kabul edilir. 1990’ların sonuna kadar ancak çocukların beyninin büyümeye devam ettiği sanılırken, ABD’deki Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmada, bazı şartlarda yetişkinlerde de beyin hücresi yenilenmesinin mümkün olduğu görüldü. Ve tahmin edeceğiniz gibi, koşmak da bu söz konusu şartlardan biri.
Pure Sports Medicine’de spor fizyoterapistliği yapan Rebecca Christenson, kısa bir koşu ya da mahallede atılacak birkaç turun dahi, artan endorfin sayesinde moralinizi düzeltmeye ek olarak, yeni sinir hücrelerinin oluşmasına yol açabileceğini belirtiyor. Bu sayede stresiniz azalır, hafızanız keskinleşir ve motor becerileriniz gelişir.
- Egzersiz sırasında hipofiz bezinin salgıladığı endorfin ve enkephalin denen nörokimyasallar, beyne ağrı sinyallerinin erişmesine mani olarak tabii ağrı kesici işlevi görür.
- Koşmak yeni sinir hücreleri oluşumunu ve kan damarları büyümesini tetikler. Bu da yaşlanmayla daralan beyin dokusunun hacmini artırarak, beyin işlevlerinin sürdürülmesine katkı sağlar.
- Koşmak caudate nucleus bölgesindeki aktiviteyi artırır. Beynin bu bölgesi motor işlevleriyle ilgili olduğu gibi, hafıza devrelerini de destekler. Koşunun bu devreler üzerinden gönderilip hafızayı canlandıran sinyallerin kalitesini de artırdığına inanılıyor.