Koşarken yardım topla!

Koşmak sizin yaşamınızın bir parçası ise ve düzenli olarak yarışlara katılıyorsanız, STK’lara yardım toplayabilirsiniz. 

Bundan 20 sene önce koşmak, sahilde bile olsa garip karşılanırdı. Çok değil, bundan 10 yıl öncesinde ise koşu denilince yalnızca Avrasya gelirdi akla. Şimdi hemen hemen her hafta Türkiye’nin bir yerinde, bir yarış düzenleniyor. Yarışlar arttıkça haliyle yarışçılar da artmaya ve bir araya gelmeye başladı. 2007 yılında altı amatör koşucu tarafından kurulan “Adım Adım” da 2.000’in üzerinde sporcunun bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil toplum insiyatifi. Ancak diğer kuruluşlardan farklı olarak üyeleri boş yere koşmak istemiyor, önceden belirledikleri dernek ya da vakıflar için bağış topluyorlar. “Adım Adım”ın kurucu üyesi Itır Erthan ile konuştuk.

Yurt dışında bu tarz topluluklar var mı?

Elbette. Özellikle Kuzey Amerika’da belli bir STK’ya destek olmak amacıyla koşan, yüzen ya da bisiklete binen çok sayıda sporcu var. Toplumsal cinsiyet eşitliği için koşan da var, HIV/AIDS konusunda farkındalık yaratmak için koşan da. Bu gruplara ilgi çok büyük. Amerika’da bu tür grupların binlerce üyesi var. “Adım Adım”ın farkı bu grupların aksine bir STK’nın altında yer almıyor olması. Örneğin benim  Chicago’da üyesi olduğum “Team in Training”, Lösemi&Lenfoma Derneği’nin koşu takımıydı. “Adım Adım”in herhangi bir STK ile organik bir bağı yok. Yalnızca bir aracı.

Sporcular nasıl para topluyor?

Sistem şöyle işliyor; “Adım Adım” üyeleri olarak, bağış yapmak isteyen kişi veya kurum ile sivil toplum kuruluşları arasında aracı görevini görüyoruz. Katılacağımız yarıştan önce kendi iş, aile ve dost çevremize “Adım Adım” olarak desteklenen dernek veya vakfın projesini tanıtıyor ve bağış çağrısında bulunuyoruz. Bu çağrı genellikle e-posta aracılığı ile yapılıyor. Bağışçı da doğrudan söz konusu dernek veya vakfın resmi banka hesabına “sponsoru” olduğu koşucu adına küçük-büyük bağışta bulunuyor. Hangi dernek veya vakfın destekleneceğine “Adım Adım” üyeleri uzun bir ön araştırma ve inceleme döneminden sonra birlikte karar veriyor; bağışların doğru amaç için kullanıldığını bağışçılara teyid ediyoruz. Bağışları ağırlıklı olarak, İstanbul Avrasya Maratonu’nda ve Runtalya’da topluyoruz.

Hangi STK’lara yardımda bulundunuz?

Dört sivil toplum kuruluşunu destekliyoruz. Türkiye Omurilik Felçliler Derneği’ne (TOFD), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Toplum Gönüllüleri Vakıf (TOG) ve Buğday Derneği.

TOFD için yarattığımız projenin amacı felçlilerin özgürce hareket edebilmeleriydi. Manuel tekerlekli sandalye kullanamayan, ağır özür grubu içinde yer alan felçlilerimizin; başkalarına bağımlı olmadan çalışabilmesi, okula gidebilmesi, alışverişe çıkabilmesi, kısacası hayatını nispeten kendisi yürütebilmesinin ön koşulu akülü tekerlekli sandalyeye sahip olmasıdır. Biz topladığımız bağışlarla 151 sandelye hediye ettik.

Buğday Derneği ile de yerel tohumları korunmak ve yaşatmak için Tohum Takas Ağı Projesi başlattık. Bin “Adım Adım” sporcusunun 18.500 bağışçıdan topladığı 2,400,000 TL bağış ile Buğday Derneği tehlike altındaki tohumları araştıracak, temin edecek ve ekiminin yapılması için çiftliklere dağıtacak. Çoğaltılan tohumlar, tohum etkinliklerinde çiftçilerle paylaşılacak; tombul bamya, pembe domates, deli bezelye ve nice sebze, meyve yok olmaktan kurtulacak.

“Adım Adım”a nasıl dahil olabiliriz?

Adım Adım’a dahil olmak ve bizimle koşmak için tek yapmanız gereken internet sitemizdeki (adimadim.org) sayfamızdaki formu doldurmak, o kadar basit. Daha önce hiç koşmamış kişiler için internet sitemizde her seviyeye göre koşu antrenmanı bilgileri var. Ayrıca gönüllü antrenörümüz Kees Arendz cumartesi ve çarşamba günleri koşucularımıza antrenman yaptırıyor, koşu teknikleri, doğru beslenme ve sakatlıkları önleme üzerine bilgiler veriyor. Dilerseniz o derslere de katılabilirsiniz.

Adım adımın en güzel yanı sadece koşularda bir araya gelen bir ekip olmaması. Yani tek amacımız koşmak değil. Evet birlikte antrenman yapıyoruz ancak bunun dışında her yarıştan sonra kahvaltı ediyor ya da parti düzenliyoruz. Desteklediğimiz STK’ların organizasyonlarına katılıyoruz.

Yeni başlayan bir kişi, bir sağlık problemi yoksa 5-8 hafta içinde 10km koşar hale gelebilir.

BENZER YAZILAR