KOŞU BANDI TÜYOLARI

Sakatlanmadan ve sıkılmadan, koşu bandında forma girmenin yolları:

KOSU BANDI

34 YAŞINDAKI TERA MOODY, yarış kariyerinin en başarılı yılını yaşıyor. 2013 yılında 8K, 16K ve 25K yarışlarında kişisel rekorunu kırarken, 5K rekorunu da tekrarladı. Başarısının sırrı ise koşu bandı.

“Gerçekten muhteşem bir yıl geçiriyorum” diyen 2:30 maratoncusu Moody’nin, 2008 Olympic Marathon Trials yarışında beşinciliği bulunuyor. İnsomnia hastalığından muzdarip olan Moody, bu hastalığı avantaja çeviriyor: “Gece saat 4’te uyanık olduğum zamanlarda, yeterli enerjim oluyor ve kendimi iyi hissediyorum. Ama gecenin bir yarısında sokağa çıkıp koşmak istemiyorum. Açıkçası karanlık beni biraz ürkütüyor. Koşu bandı böyle durumlarda işimi çok iyi görüyor.” Moody’e göre koşu bandı ayrıca zihnini de çalıştırıyor: “Koşu bandını durdurma şansı benim elimde olduğu için, durdurup durdurmama konusunda kendi zihnimle mücadele ediyorum.”

Hava karanlıksa ve karanlıktan korkuyorsan, hava kötüyse veya çocuk bakıyorsan, koşu bandı senin hayat kurtarıcındır. Ancak koşu bandında fizik seviyene uygun olmayan yüksek bir hızda koşarsan, uzun adım mesafen etkilenebilir. Üstelik uzmanlar, sürekli olarak koşu bandında antrenman yapan sporcularda bazı özel sakatlıklar tespit etmiş durumda. Örneğin Boulder Center of Sports Medicine’ın fizyoloğu ve antrenörü Adam St. Pierre, koşu bandında çok fazla koşan sporcularda kalça fleksör kasında gerilme; dar bir bacak açıklığında koşan sporcularda ise kaval kemiği, aşil ve iliotibial band ağrıları gördüğünü belirtiyor.

Koşu bandı, antrenmanlarının önemli bir parçasıysa, aşağıdaki stratejileri izleyerek vücudunu ve beynini sağlıklı tutablirsin.

BENZER YAZILAR